Giros na srpski način: Od recepta za grčki specijalitet nema ništa prostije
Ugodite sebi i podsetite se zašto volite njihovu kuhinju
Nama bliska država, Grčka, poznata je po brojnim specijalitetima, možda i najpoznatija hrana je giros
. Da ga ne biste kupovali, nije na odmet i da ga napravite sami, a recept za giros koji se nalazi u nastavku može svako da spremi.
Sastojci sa giros:
- 1 kg svinjskih šnicli od buta
- pakovanje tortilja
- origano
- so, biber
- malo ulja
- 3 kašičice senfa
za caciki salatu:
- 2 krastavca
- 400 ml kisele pavlake
- mirođija
- 2 čena belog luka
- so, biber
- pomfrit
Priprema girosa:
Meso operite pa ubrusom pokupite višak tečnosti koje je na njima. Važno je da odstranite masnoću, a potom svaku šniclu isecite na tanke tračice. Iseckanom mesu dodajte začine i maslinovo ulje pa dobro izmešajte da se sve sjedini.
Poklopite ga i ostavite tako da odstoji u frižideru najmanje dva sata, a ukoliko možete ostavite i celu noć. Posle toga, pržite ga oko pola sata u dobro zagrejanom tiganju na srednjoj temperaturi. Videćete da će meso pustiti svoj sok pa će se dinstati u njemu. Kada meso promeni boju, počnite da ga stalno mešate, ali ne sme meso da bude reš pečeno da ne bi bilo tvrdo.
Za pripremu caciki salate, krastavce, sa sve korom, operite, obrišite ubrusom i izrendajte na najsitnije rende. Pošto su puni vode, dobro ih ocedite i možete slobodno i da ih pritisnete kašikom kako bi se bolje i brže ocedili. Potom ih pomešajte sa pavlakom i začinima, takođe poklopite i ostavite do sat vremena pre posluženja.
Pomfrit možete i sami da napravite ili da ispržite kupovni.
Svaku tortilju premažite caciki salatom, stavite meso, i poređajte pomfrit. Po želji možete dodati kolutove crnog luka, zelenu salatu, paradajz ili nešto po želji. Tortilju urolajte i spremna je za konzumiranje.
Prijatno!
(Ona.rs)