Ideja za ručak: Isprobajte recept za vegetarijanski burito

M. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta može da ide lepše uz ove sunčane i tropske dane u aprilu od meksičke hrane

Foto: Shutterstock

Ako i ne postite, ali ste ipak zainteresovani da odmorite stomak od zimske ishrane i pripremite ga za predstojeću vaskršnju trpezu, predlažemo vam vege recepte, kako biste ograničili unos mesa.

Danas vam predlažemo da probate vegetarijanski burito punjen pečurkama, pasuljem i kukuruzom, upotpunjen kremastim avokadom i suptilnim začinima.

Uživajte uz paradajz salsu sa strane. Uostalom šta može da ide lepše uz ove sunčane i tropske dane u aprilu - od meksičke hrane.

Sastojci: 

  • 1 mali crveni luk, sitno iseckan
  • 250 g paradajza, isečenog na kockice od 1 centimetar
  • 2 kašike balzamiko sirćeta
  • 20 g peršuna, sitno iseckanog
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 avokada, očišćena od koštica, oljuštena i narezana
  • 1 limun, sok
  • 1 običan luk, sitno isečen
  • 1 šargarepa, narendana
  • 200 g pečuraka, sitno iseckanih
  • 4 kašike paradajz pirea
  • ½ kašičice čili praha (ljuto ili blago, u zavisnosti od toga koliko začinjeno volite)
  • ½ kašičice mlevenog kima
  • 1 kašičica paprike
  • 400 g konzerve pasulja, ocediti i isprati
  • 195 g konzerve šećernog kukuruza, oceđenog
  • prstohvat kajenskog bibera
  • 8 tortilja
  • 100 g kuvanog pirinča
  • 200 g zelene salate, iseckane
  • 8 kašičica pavlake

Priprema:

Da biste napravili salsu, pomešajte crveni luk, paradajz, sirće, pola peršuna i pola ulja, pa začinite po ukusu.

Očistite i isecite avokado na kriške i prelijte sa malo soka od limuna i ostavite sa strane.

Zagrejte preostalo ulje u nelepljivom tiganju na srednje jakoj vatri i pržite luk pet minuta, a zatim umešajte rendanu šargarepu i pečurke i dinstajte još tri do pet minuta dok ne porumeni. Umešajte paradajz pire i začine i kuvajte još tri do pet minuta dok pire ne poprimi tamnocrvenu boju.

Sipajte 200 mililitara vode, pasulj, kukuruz i preostali peršun. Kuvajte dodatnih pet-šest minuta dok se smesa ne reducira, zgusne i zagreje. Začinite biberom i solju i ostalim začinima sa spiska sastojaka, prema ukusu.

Zagrejte tortilje prema uputstvima na pakovanju.

Sastavite burito tako što ćete tortilje prekrti zelenom salatom, filom od povrća i pirinčem. Poređajte kriške avokada i prelijte sa kiselom pavlakom, a zatim savijte tortilje sa jedne strane i urolajte.

Poslužite toplo, sa salsom sa strane.

Prijatno! 

(Ona.rs)