Praznik za nepca i oči: Kaserola sa tikvicama i vlašcem

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jelena Malenović sa bloga „Začin&Sunce“ preporučuje nam ovaj pravi prolećni recept baziran na povrću

Foto: Jelena Malenović

Proleće je raj za raznovrsnost namirnica, a još kada je praznična trpeza u pitanju, ne postoje granice. Mnogo je tradicionalnih jela kojima množete obogatiti vaskršnju gozbu, ali tu je i nešto drugačije jelo - kaserola sa tikvicama, kukuruzom i vlašcem.

Pogledajte recept u nastavku i na vreme planirajte prazničnu gozbu.

Sastojci za kaserolu (za 6-8 tanjira):

  • 5-6 mladih tikvica (do1kg)
  • 350g kukuruza u zrnu
  • 2 veze vlašca
  • 100 g indijskog oraha
  • 100 g besan brašna od leblebija
  • 2 kašike nutritivnog kvasca
  • 350 ml biljnog mleka (soja, pirinač)
  • so
  • par kašika maslinovog ulja

Priprema:

Indijski orah poparite vodom i ostavite da omekša (najbolje preko noći). Procedite i sameljite u pastu.

Dodajte besan brašno, nutritivni kvasac, sremuš, so i biljno mleko da dobijete preliv.

Pekač podmažite uljem i složite tikvice na tanke listiće i kukuruz. Sipajte preliv i ispecite u zagrejanoj na rerni na 180 stepeni oko 30min ili dok se ne naprave mirisni „vulkančići“ i „pegice“ na tikvicama.

Pecite 45 minuta.

Prijatno!