Praznik za nepca i oči: Kaserola sa tikvicama i vlašcem
0
Vreme čitanja: oko 1 min.
Jelena Malenović sa bloga „Začin&Sunce“ preporučuje nam ovaj pravi prolećni recept baziran na povrću
Foto: Jelena Malenović
Proleće je raj za raznovrsnost namirnica, a još kada je praznična trpeza u pitanju, ne postoje granice. Mnogo je tradicionalnih jela kojima množete obogatiti vaskršnju gozbu, ali tu je i nešto drugačije jelo - kaserola sa tikvicama, kukuruzom i vlašcem.
Pogledajte recept u nastavku i na vreme planirajte prazničnu gozbu.
Sastojci za kaserolu (za 6-8 tanjira):
- 5-6 mladih tikvica (do1kg)
- 350g kukuruza u zrnu
- 2 veze vlašca
- 100 g indijskog oraha
- 100 g besan brašna od leblebija
- 2 kašike nutritivnog kvasca
- 350 ml biljnog mleka (soja, pirinač)
- so
- par kašika maslinovog ulja
Priprema:
Indijski orah poparite vodom i ostavite da omekša (najbolje preko noći). Procedite i sameljite u pastu.
Dodajte besan brašno, nutritivni kvasac, sremuš, so i biljno mleko da dobijete preliv.
Pekač podmažite uljem i složite tikvice na tanke listiće i kukuruz. Sipajte preliv i ispecite u zagrejanoj na rerni na 180 stepeni oko 30min ili dok se ne naprave mirisni „vulkančići“ i „pegice“ na tikvicama.
Pecite 45 minuta.