Recept za kaponatu: Jelo koje zovu "sicilijanski poljubac sunca"
Možete da poslužite kao predelo na brusketima ili kao prilog uz meso sa roštilja
Kaponata (org. caponata) je osvežavajuće letnje jelo koje je omiljeno na Siciliji.
Jednostavan recept čija je osnova patlidžan i paradajz, a koji ćete zavoleti na prvi zalogaj.
Kaponata je toliko ukusna i podseća na leto da mu Sicilijanci tepaju “živi ukus strasnog sicilijanskog poljupca sunca”.
Sastojci:
- 2-3 patlidžana
- 120 g luka
- 50 ml maslinova ulja
- 1 štap celera
- 400 g pelat paradajza
- 50 g zelenih maslina
- 2 kašičice kapara
- 1 kašičica suvog biljnog začina
- 1 kašičica šećera
- 1-2 kašičice vinskog sirćeta
- malo čilija prema ukusu
- ½ kašičice bosiljka
- morska so
Priprema
Isecite patlidžane na manje kocke, posolite i ostavite neka odstoje najmanje pola sata.
U velikom tiganju zagrejte dve kašičice ulja i stavite sitno narezani luk. Kratko ga prodinstajte i dodajte isečen paradajz pelat zajedno s tečnošću. Nastavite sve da dinstate dok se povrće ne zgusne.
Isperite patlidžane s vodom, ocedite i dobro osušite. Propecite ih na zagrejanom preostalom ulju. Dodajte isečeni štap celera i sve zajedno još kratko dinstajte.
Potom patlidžane sa celerom umešajte u sos od paradajza, dodajte isečene masline bez koštica, oprane i oceđene kapare i biljni suvi začin. Sve lagano izmešajte i prodinstajte još oko pet minuta.
Pospite šećerom, dodajte sirće, čili i bosiljak. Po potrebi posolite morskom soli.
Nakon nekoliko minuta sklonite sa vatre i pokrijte jelo poklopcem.
Kaponatu možete da poslužite kao predelo posluženo na brusketima ili tostu, ali i kao prilog uz meso sa roštilja.
(Ona.rs)