Recept za kaponatu: Jelo koje zovu "sicilijanski poljubac sunca"

M. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Možete da poslužite kao predelo na brusketima ili kao prilog uz meso sa roštilja

Foto: Shutterstock

Kaponata (org. caponata) je osvežavajuće letnje jelo koje je omiljeno na Siciliji.

Jednostavan recept čija je osnova patlidžan i paradajz, a koji ćete zavoleti na prvi zalogaj.

Kaponata je toliko ukusna i podseća na leto da mu Sicilijanci tepaju “živi ukus strasnog sicilijanskog poljupca sunca”.

Sastojci: 

  • 2-3 patlidžana
  • 120 g luka
  • 50 ml maslinova ulja
  • 1 štap celera
  • 400 g pelat paradajza
  • 50 g zelenih maslina
  • 2 kašičice kapara
  • 1 kašičica suvog biljnog začina
  • 1 kašičica šećera
  • 1-2 kašičice vinskog sirćeta
  • malo čilija prema ukusu 
  • ½ kašičice  bosiljka
  • morska so

Priprema

Isecite patlidžane na manje kocke, posolite i ostavite neka odstoje najmanje pola sata.

U velikom tiganju zagrejte dve kašičice ulja i stavite sitno narezani luk. Kratko ga prodinstajte i dodajte isečen paradajz pelat zajedno s tečnošću. Nastavite sve da dinstate dok se povrće ne zgusne.

Isperite patlidžane s vodom, ocedite i dobro osušite. Propecite ih na zagrejanom preostalom ulju. Dodajte isečeni štap celera i sve zajedno još kratko dinstajte.

Potom patlidžane sa celerom umešajte u sos od paradajza, dodajte isečene masline bez koštica, oprane i oceđene kapare i biljni suvi začin. Sve lagano izmešajte i prodinstajte još oko pet minuta.

Pospite šećerom, dodajte sirće, čili i bosiljak. Po potrebi posolite morskom soli.

Nakon nekoliko minuta sklonite sa vatre i pokrijte jelo poklopcem.

Kaponatu možete da poslužite kao predelo posluženo na brusketima ili tostu, ali i kao prilog uz meso sa roštilja.

(Ona.rs)