Trik koji je zaludeo mreže: Evo kako da iskoritite list smokve kao zamenu za šećer - zdravo i slatko

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Može nam poslužiti na nekoliko načina

Foto: Shutterstock

Smokve možemo jesti kao takve, ali i u džemovima ili slatkima. Kada je vreme slava, čest je sastojak brojnih kolača. Međutim, nije samo plod smokve "koristan" deo ove biljke, već se može upotrebiti i - list.

List smokve nam, verovali ili ne, može poslužiti i kao zamena za šećer.

Potrebno vam je lišće smokve i smeđi šećer. Bitno je da lišće bude sa peteljkama, pa se tako potudite da ih tako i uberete.

Šta je potrebno da uradite?

Uberite nekoliko listova smokve i prokuvajte. Videćete kako se boja u šerpi promenila. Kada provri, samo izvadite listove i sklonite u stranu, pospite ih preko zemlje u saksiji neke biljke ili jednostavno bacite. U tu vodu koja vam je ostala, ubacite smeđi šećer. Ako je količina vode oko litar, onda ćete dodati kilogram šećera.

Pustite da se otopi, a to ćete primetiti kada se tečnost bude zgušnjavala.

Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa uz pomoć levka sipajte u flaše i posle toga možete da koristite kao dodatak u kafu, u nekim kolačima, preko palačinki ili preko sladoleda.

Sirup je prirodan, a najbolje od svega je što ste ga vi napravili.

(Ona.rs)