Masna pogača sa svinjskom masti koja seća na detinjstvo: Nezaboravan ukus za pamćenje
Napravite obrok koji će vam postati rado viđen gost na trpezi
Ko može da odoli ukusnoj, mekanoj i toploj pogači? Ona nas vraća u dane detinjstva, vreme kada smo kod kuće svi porodično doručkovali, a ipak sve to i sad može da se obistini.
Recept za masnu pogaču možete napraviti kad god poželite i kada imate vremena, a sigurno je da će se odmah pojesti.
Sastojci sa masnu pogaču:
- 650 g brašna
- 1 jaje
- pola kocke kvasca
- 1 šolja mlade vode
- 100 g otopljene svinjske masti
- pola šolje kiselog mleka
- malo soli
- malo šećera
Priprema masne pogače:
U toploj vodi izmrvite kvasac, promešajte i ostavite oko 10 minuta da deluje i da se aktivira. Potom dodajte mu šećer i do dve kašike brašna, pa promešajte dok ne dobijete kašastu smesu. Pustite opet oko 10 minuta da ta smesa nadođe.
Ostatak brašna prosejte i u njega dodajte jaje, posolite, blago promešajte, pa dodajte pola smese otopljene svinjske masti. Ponovo blago promešajte, pa sipajte kiselo mleko i kada se to malo sjedini, dodajte aktivirani kvasac. Mešajte sve dok se sve lepo ne sjedini, najbolje da to bude rukom. Mesite dok ne napravite testo koje se ne lepi za prste, a opet treba da bude elastično i meko.
Ostatak otopljene svinjske masti lepo namažite umešeno testo, prekrijte ga krpom ili providnom folijom, pa ostavite oko sat vremena da se testo udvostruči, u zavisnosti od toga koliko je topla prostorija, možete to vreme korigovati.
Premesite ga i ostavite na radnoj površini oko 15 minuta. Potopite prste u otopljenu mast pa pritiskajte malo testo i razvucite u tanji krug. Možete napraviti oblik koji želite ili ukrasiti je na neki svoj način.
Pogaču premažite žumancetom ili celim jajetom i pecite na 180 stepeni oko 25 minuta.
Servirajte je uz sir, suhomesnate proizvode ili nešto treće.
Prijatno!
(Ona.rs)