15 minuta za najlepšu posnu rusku salatu: Omiljeno slavsko predjelo spremite i za Svetog Nikolu
Ruska salata je omiljeni deo mnogih trpeza, posebno tokom praznika ili proslava. Međutim, u vreme posta važno je uskladiti tradiciju i verske običaje sa ukusima. Ova salata, poznata po bogatstvu sastojaka i kremastoj teksturi, kombinacije povrća, kisele pavlake i majoneza, ali u posnoj verziji, umesto klasične pavlake i majoneza, koriste se biljne alternative.
Zdravija, ali jednako ukusna, posna ruska salata predstavlja savršen spoj jednostavnih, ali složenih ukusa, čineći je nezaobilaznim delom svakog slavskog stola, a posebno za Nikoljdan.
Sastojci za posnu rusku salatu:
- 200 gr graška
- 200 gr krompira
- 200 gr šargarepe
- 200 gr kukuruza šećerca
- 5 kiselih krastavčića
- 200-300 g posnog majoneza
- so
Priprema posne ruske salate:
Zamrznuto povrće obariti pet minuta u ključaloj slanoj vodi. Nakon toga, odmah ga preneti u oceđivač i ostaviti još pet minuta da se dobro ocedi i ohladi. Zatim ga vratiti u činiju, dodati majonez, so i biber, a potom i sitno iseckane kisele krastavčiće.
Po želji, salatu možete ukrasiti peršunom, iako to nije nužno, jer će se sigurno pojesti pre nego što stignete da je iznesete na sto!
Prijatno i srećna slava!
(Ona.rs)