Kolač "crnac bez jaja": Neobičan naziv, ali izuzetno ukusna poslastica!

M. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

Iako naziv ovog kolača može delovati neobično, ne brinite – rezultat je izuzetno ukusan! Kolač "Crnac bez jaja" je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući svom bogatom ukusu i sočnoj teksturi, savršen je za sve ljubitelje brze i ukusne poslastice.

Bez jaja, ali sa puno ukusa, sigurno će oduševiti vaše ukućane ili goste.

Sastojci

  • 250 g brašna
  • 200 g šećera
  • 1 pakovanje praška za pecivo (10 g)
  • 50 g kakaa u prahu
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 100 ml ulja
  • 250 ml vode (ili biljnog mleka za vegansku varijantu)
  • 1 kašičica sirćeta
  • Prstohvat soli
  • 100 g seckanih oraha (po želji)

Priprema

Podmažite tepsiju sa malo ulja i pospite je brašnom ili obložite papirom za pečenje.

U velikoj posudi pomešajte sve suve sastojke: brašno, šećer, prašak za pecivo, kakao, vanilu i so. Dobro ih izmešajte da se ravnomerno rasporede.

U drugoj posudi pomešajte vodu (ili biljno mleko), ulje i sirće. Dobro sjedinite.

Polako dodajte tečnu mešavinu u suve sastojke, mešajući sve vreme da se dobije glatka masa. Po želji možete dodati seckane orahe za dodatnu teksturu i ukus.

Prebacite smesu u pripremljenu tepsiju i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180°C (350°F) oko 30-40 minuta. Kolač je gotov kada čačkalica zabodena u sredinu izađe suva.

Ohladite kolač pre nego što ga isečete. Po želji, možete ga posuti šećerom u prahu ili preliti glazurom od čokolade.

Uživajte u jednostavnom, sočnom kolaču "Crnac bez jaja"!

(Ona.rs)