Keškul, recept za sve ljubitelje orijentalnih poslastica: Vrsta pudinga koji osvaja svačija čula

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

Brojne recepte smo preuzeli od Turaka, pa su nam najpoznatije bakvala, tufahije, sarma i slično. Međutim, manje poznat ali ne i manje ukusan je i keškul, orijentalni recept za puding na bazi badema.

Sastojci za keškul:

za bazu:

  • 1 litar mleka
  • 150 g šećera
  • pola šolje mlevenih badema
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

za sos:

  • 50 g kukuruznog ili pšeničnog skroba
  • 200 ml mleka
  • 1 jaje

za ukrašavanje:

  • Mleveni bademi, pistaći ili kokos

Priprema keškula:

Bademe prvo malo propecite na tiganju na srednjoj temperaturi ringle uz konstantno mešanje sve dok ne dobiju zlatnu boju. U šerpu sipajte litar mleka i šećer i grejte dok ne postane vruće, ali da ne provri.

U međuvremenu, pomešajte 200 ml mleka sa kukuruznim skrobom i jajetom, pa umutite žicom sve dok ne postane glatko. Postepeno sipajte u tu smesu dve kutlače vrućeg mleka uz konstantno mešanje sve dok se smesa ne zagreje. Kada se sve lepo sjedini i ugreje, sipajte u vruće mleko uz neprekidno mešanje sve dok ne dobijete konzistenciju pudinga.

U skuvani puding dodajte propržene bademe i ekstrakt vanile i mešajte dok se ne skuva sve zajedno i ne zgusne, što je oko tri do četiri minita. Tek na kraju dodajte mlevene bademe i poslastica je spremna za posluženje.

Sipajte keškul u staklene činije ali postepeno kako bi se stvorili vazdušni mehurići koji će potom na površini napraviti šaru kada se skroz ohladi. Stavite u frižider da se dobro ohladi pa ukrasite sa mlevenim bademima, pistaćima, kokosom ili pak cimetom ukoliko neko najviše njega voli.

Prijatno!

(Ona.rs)