Za doručak kakav se pamti! Hleb sa maslinama i kačkavaljem će vas osvojiti na prvi zalogaj
Hleb je jedna od namirnica koju svi volimo, posebno dok je još topao, pa ne znamo da li mu je lepši miris ili ukus. Ako mu dodamo neki dodatni sastojak, pa to onda može biti pun pogodak. Zato je recept za hleb sa maslinama jedinstven i neprikosnoven.
Sastojci za hleb sa maslinama:
- 500 g glatkog brašna
- 2 kašičice soli
- 1 kesica suvog kvasca
- 350 ml tople vode
- nekoliko maslina, po želji mogu biti i zelene i crne
- malo kačkavalja po izboru
Priprema hleba sa maslinama:
U činiju pomešajte brašno i so, pa im dodajte toplu vodu i suvi kvasac. Polako promešajte pa ostavite sa strane oko 10 minuta, da se kvasac aktivira.
Posle toga, lagano promešajte i vlažnim rukama oblikujte testo, prekrijte oblikovano testo i ostavite oko pola sata da naraste. Za to vreme, upalite rernu da se greje i isecite masline na komadiće, kao i kačkavalj.
Testo na radnoj površini razvucite, poravnajte i pospite masline i kačkavalj. Formirajte hleb u željeni oblik i stavite ga u tepsiju, pa pecite 15 minuta na 200 stepeni poklopljeno, pa posle toga sklonite poklopac i pecite još 35 minuta na 180 stepeni, sve dok hleb ne dobije zlatnu boju.
Prijatno!
(Ona.rs)