Kraljice letnje trpeze: Pohovane tikvice se prave za 15 minuta, hrskave, a sočne - obožavaće ih svi
Pohovane tikvice su pravi klasik koji osvaja ukusom i jednostavnošću pripreme. Hrskave spolja, mekane iznutra, idealne su kao lagani predjelo, prilog ili čak glavno jelo za one koji vole ukusne, ali lagane obroke. Tikvice su bogate hranljivim sastojcima, a pohovanjem dobijaju onu zlatno-smeđu koricu koja svaki zalogaj čini pravim zadovoljstvom. Recept za pohovane tikvice je jednostavan i svako može da se upusti u njegovu pripremu.
Sastojci za pohovane tikvice:
- 1 tikvica
- 2 jaja
- 5 kašika brašna
- malo soli
- ulje za prženje
Priprema za pohovane tikvice:
Tikvicu prvo oljuštite, pa izrendajte i možete slobodno ostaviti nekoliko minuta da se ocede kako ne bi smesa bila previše retka.
Dok se tikvice cede, u činiju umutite jaja, dodajte malo soli i dve kašike brašna i dobro promešajte. Potom, toj smesi dodajte oceđene tikvice i ponovo dobro promešajte, pa dodajte ostatak brašna, ali pazite da vam ne bide ni mnogo retko ni mnogo gusto. Procenićete to kada budete mutili.
U tiganj sipajte ulja i pustite da se dobro zagreje, pa supenom kašikom uzimajte smesu sa tikvicama i sipajte u vrelo ulje i sačekajte od minut do dva da se ta strana zapeče i dobije boju, pa okrenite i oecite isto koliko i prvu.
Svaku gotovu tikvicu stavljajte na tanjir na koji ste stavili ubrus kako bi pokupile višak masnoće. Služite ih dok su tople uz sir, suhomesnato ili salatu od paradajza.
Prijatno!
(Ona.rs)