BAKIN TRIK ZA LETO: Prevrnuti kolač sa kajsijama koji će nestati i pre nego što ga iznesete za sto

J. V.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

U sezoni kajsija, ovaj kolač je prava mala poslastičarska čarolija. Sočne, slatko-kisele kajsije ušuškane u karamel i meko testo i još se okreće naopačke! Ali ne brinite, nećete vi - kolač se okreće, a komplimenti ostaju vaši.

Sastojci:

Za voćni sloj:

  • 500 g svežih kajsija (zrelih, ali čvrstih)
  • 3 kašike šećera
  • 50 g putera

Za testo:

  • 3 jaja
  • 120 g šećera
  • 100 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 200 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kesica vanilin šećera
  • prstohvat soli

Priprema:

Karamel i kajsije:

U šerpi istopite puter, dodajte 3 kašike šećera i mešajte dok ne dobijete svetao karamel. Sipajte ga u kalup obložen papirom za pečenje. Kajsije prepolovite i poređajte ih preko karamela - presekom nadole.

Testo:

Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne pobele. Dodajte mleko i ulje, pa postepeno brašno pomešano s praškom za pecivo i prstohvatom soli. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu.

Finalni koraci:

Testo pažljivo sipajte preko kajsija. Poravnajte i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C oko 35–40 minuta (proverite čačkalicom).

Prevrni, pa uživaj:

Kada se kolač ohladi 10 minuta, pažljivo ga prevrnite na tanjir. Karamelizovane kajsije će sada biti na vrhu – kao što i zaslužuju.

Saveti:

Umesto mleka možete staviti jogurt za mekšu teksturu.

Možete dodati malo cimeta u karamel ako volite začinjen šmek.

Kolač se savršeno slaže sa kuglom sladoleda od vanile.

(Ona.rs)