BAKIN TRIK ZA LETO: Prevrnuti kolač sa kajsijama koji će nestati i pre nego što ga iznesete za sto
U sezoni kajsija, ovaj kolač je prava mala poslastičarska čarolija. Sočne, slatko-kisele kajsije ušuškane u karamel i meko testo i još se okreće naopačke! Ali ne brinite, nećete vi - kolač se okreće, a komplimenti ostaju vaši.
Sastojci:
Za voćni sloj:
- 500 g svežih kajsija (zrelih, ali čvrstih)
- 3 kašike šećera
- 50 g putera
Za testo:
- 3 jaja
- 120 g šećera
- 100 ml mleka
- 100 ml ulja
- 200 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
- prstohvat soli
Priprema:
Karamel i kajsije:
U šerpi istopite puter, dodajte 3 kašike šećera i mešajte dok ne dobijete svetao karamel. Sipajte ga u kalup obložen papirom za pečenje. Kajsije prepolovite i poređajte ih preko karamela - presekom nadole.
Testo:
Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne pobele. Dodajte mleko i ulje, pa postepeno brašno pomešano s praškom za pecivo i prstohvatom soli. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu.
Finalni koraci:
Testo pažljivo sipajte preko kajsija. Poravnajte i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C oko 35–40 minuta (proverite čačkalicom).
Prevrni, pa uživaj:
Kada se kolač ohladi 10 minuta, pažljivo ga prevrnite na tanjir. Karamelizovane kajsije će sada biti na vrhu – kao što i zaslužuju.
Saveti:
Umesto mleka možete staviti jogurt za mekšu teksturu.
Možete dodati malo cimeta u karamel ako volite začinjen šmek.
Kolač se savršeno slaže sa kuglom sladoleda od vanile.
(Ona.rs)