Genijalne palačinke sa makom oduševiće celu porodicu: Mekane, ukusne i bogate - one ostaju u sećanju!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

Milica Šumaković, food blogerka koja stoji iza omiljenog Instagram profila Milin Kuvar, podelila je recept koji se ističe nežnošću i karakterom. Skoro 100.000 ljudi prati njene kulinarske čarolije, ali ove palačinke sa makom su poseban trenutak - onaj koji spaja tradiciju i finoću, miris sećanja i toplinu doma.

Sastojci:

  • 2 jajeta
  • 2 kašike ekstrakta vanile
  • 1 kašika vanilinog šećera
  • Sitno rendana korica polovine limuna
  • 70 g rastopljenog putera
  • 200 g mekog brašna T400
  • 600 ml mleka
  • 90 g mlevenog čistog maka

Priprema:

U činiji se žicom umute jaja, ekstrakt vanile, vanilin šećer i nežno narendana korica limuna. Dodaje se rastopljen i prohlađen puter, uz stalno mešanje. Zatim se ulije manja količina mleka, tek toliko da se razredi smesa pre nego što se doda brašno.

Kada se umeša cela količina brašna, masa postaje gusta, gotovo teška. Postepeno se dodaje preostalo mleko, sve vreme mešajući žicom, dok smesa ne postane glatka i umereno gusta. Na samom kraju se dodaje mleveni mak, pažljivo umeša i ostavi da kratko odmori.

Pre pečenja, kutlačom se proveri gustina - ako je pregusta, doda se još malo mleka. Palačinke se peku na dobro zagrejanom tiganju koji je prethodno premazan puterom. Zlatne i elastične, bogate, a nežne - svaka palačinka nosi u sebi ukus pažnje.

Najlepše ih je poslužiti uz džem, med ili pavlaku, a ako se jede tiho, u društvu mira i toplog svetla, još bolje.

(Ona.rs)