Ovo vojvođansko jelo je 3. na listi NAJGORIH RECEPATA na svetu: Mnogi kažu da im je to TRAUMA IZ DETINJSTVA

 
  • 1

Tradicionalna vojvođanska poslastica rezanci sa makom, poznata i kao nasuvo sa makom ili makarone sa makom, dospela je u centar pažnje nakon što je kuvar Stefan Milanov objavio video u kojem ovo jelo naziva jednim od najgorih iz srpske kuhinje. Video je ubrzo postao viralan, prikupivši preko 127.000 pregleda i izazvavši podeljena mišljenja na društvenim mrežama.

Milanov, koji kroz svoju seriju videa "Vojvođanski recepti" istražuje autentična jela severne Srbije, u videu je izjavio:

- Ovo je jedan od najgorih recepata iz srpske kuhinje. Kao neko ko uživa u hrani, bio sam skeptičan prema listi sajta Taste Atlas i odlučio da sam spremim jelo kako bih procenio da li zaista zaslužuje takvu reputaciju.

Sporna lista sa sajta Taste Atlas svrstava rezance sa makom na treće mesto među 11 najgorih recepata iz Srbije, što je izazvalo burne reakcije. Dok jedni podržavaju ovu ocenu i nazivaju jelo "traumom iz detinjstva", drugi ga brane kao neizostavni deo vojvođanske kulinarske tradicije.

Recept koji deli publiku

Iako je proglašen jednim od najmanje omiljenih, ovaj recept se i dalje rado sprema u mnogim domaćinstvima širom Vojvodine. Prepoznatljiv po jednostavnosti i specifičnom ukusu, nasuvo sa makom predstavlja spoj domaće testenine i slatkog preliva od maka, šećera i masti ili margarina.

Sastojci za domaće rezance:

430 g brašna

1 jaje

Par kapi ulja

Voda (ukupno 180 ml tečnosti)

Sastojci za preliv sa makom:

½ kg širokih rezanaca

300 g mlevenog maka

1 dcl vode

100 g margarina

1 kesica vanilin šećera

3 kašike meda

Priprema:

Testenina se zamesi od brašna, jajeta i vode, zatim se formiraju rezanci pomoću mašine za pastu i ostave da se suše. U posebnoj posudi kuva se vanilin šećer u vodi, dodaje se mak, koji se zatim meša nekoliko minuta i sklanja sa vatre. U smesu se dodaje med. Paralelno se rezanci kuvaju, zatim procedjuju i kratko proprže na otopljenom margarinu. Na kraju se dodaje pripremljen mak i sve se pažljivo promeša.

Po želji, jelo se može poslužiti uz džem ili napraviti varijanta sa mlevenim orasima umesto maka.

Kulturni značaj i kulinarske razlike

Iako pojedini komentatori smatraju da jelo ne ispunjava moderne kulinarske standarde, rezanci sa makom su mnogima sinonim za detinjstvo, siromašnu, ali toplu kuhinju i nedeljni ručak u porodičnom domu. U urbanim sredinama van Vojvodine, međutim, ukus rezanaca sa makom često se ne doživljava isto, što dodatno produbljuje razlike u kulinarskim preferencijama širom Srbije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: U japanskom restoranu rezanci plove ka gostima

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Sladjana

    29. jul 2025. | 14:05

    Nije originalan recept

    Podelite komentar