Zapečeni složenac sa ćuretinom i sirom: Jelo koje sadrži preko 250 g proteina, a sprema se bez muke

K. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto:Shutterstock

Ako tražite obrok koji je ukusan, bogat proteinima i jednostavan za pripremu, ovaj američki složenac od mlevenog mesa, testenine i sira biće pun pogodak. Idealan je za dane kada nemate mnogo vremena za kuvanje, ali želite hranljiv i domaći ručak ili večeru.

U čitavoj porciji nalazi se nešto više od 250 grama proteina – zahvaljujući mlevenoj ćuretini i dve vrste sira. Čak i obična testenina doprinosi unosu proteina, jer 100 g suve testenine sadrži oko 12 g belančevina. Ako želite još jači proteinski obrok, testeninu možete zameniti verzijom od leblebija, sočiva ili druge mahunarke.

Sastojci:

  • 700 ml pasiriranog paradajza
  • 500 g testenine
  • 500 g mlevene ćuretine (ili piletine)
  • 500 g zrnatog sira (npr. sitni sir)
  • 400 g seckanog paradajza (iz konzerve ili svežeg)
  • 100 g rendanog tvrdog sira (poput čedara)
  • 30 ml biljnog ulja
  • 2–3 čena belog luka
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 1 žuta paprika
  • 1 crvena paprika
  • 1 kašičica suvog origana
  • So i biber po ukusu
  • Svež bosiljak za serviranje
Foto:Shutterstock

Priprema:

Testeninu skuvajte prema uputstvu sa pakovanja, da ostane „al dente“. Procedite je i ostavite sa strane.

U međuvremenu, u velikom tiganju ili šerpi zagrejte ulje, pa propržite sitno seckani crni luk i papriku. Dinstajte 5–7 minuta dok povrće ne omekša.

Dodajte seckani beli luk i kratko propržite, oko 30 sekundi.

Zatim dodajte mleveno meso, pospite origanom i sve dobro promešajte. Pržite dok meso ne promeni boju.

Sipajte pasirirani paradajz i seckani paradajz, promešajte i kuvajte 15-ak minuta na srednjoj temperaturi.

U sos umešajte zrnat sir i skuvanu testeninu. Dobro promešajte, začinite solju i biberom po ukusu.

Prebacite smesu u vatrostalnu posudu, pospite rendanim sirom i stavite da se zapeče u rerni zagrejanoj na 190°C, oko 20–25 minuta – dok se sir ne otopi i lepo ne porumeni.

Poslužite toplo, uz svežu sezonsku salatu po izboru.

Ovaj složenac je odlična opcija za porodični ručak, a još bolji kao obrok koji možete poneti sutradan na posao. Hranljivo, jednostavno i ukusno – baš onako kako treba!

(Ona.rs/Punkufer)