Najmekši domaći uštipci spremni za 15 minuta: Recept koji svi traže kad zamiriše iz kuhinje

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

Nema doma u kom se bar jednom nisu pravili uštipci - mekani, mirisni i zlatnopečeni zalogaji koji vraćaju u bezbrižna vremena. Bilo da su slani ili slatki, punjeni sirom ili premazani domaćim džemom, uštipci su oduvek bili simbol toplog doručka i porodičnog okupljanja. Njihova jednostavna priprema, pa i recept, i bogat ukus čine ih omiljenim jelom svih generacija.

Sastojci za domaće uštipke:

  • 2 jaja
  • 300 g brašna
  • 2 čaše jogurta
  • pola kesice praška za pecivo
  • malo soli
  • 1 kašičica šećera

Priprema domaćih uštipaka:

Dobro umutite jaja, pa postepeno uz neprestano mešanje, dodajte jogurt, šećer i malo soli. Mešajte dok se sve ne sjedini pa dodajte polako brašno u koje ste sipali prašak za pecivo. Mešajte dok ne dobijete glatko testo.

Najbolje je da ostavite testo sa strane oko pola sata da odstoji.

U šerpu ili tiganj sipajte malo veću količinu ulja i pustite da se dobro zagreje. Kašikom uzimajte testo iz činije i stavljajte u zagrejano ulje. Možete koristiti i kašičicu ili neki drugi kuhinjski alat, u zavisnosti kolike veličine želite da vam budu uštipci.

Pržite ih sa svih strana dok ne dobiju lepu, zlatkastu boju. Kada uštipci budu gotovi, iz tiganja ih odlažite na tanjir koji ste obložili ubrusom kako bi se upio višak ulja.

Uštipci su spremni za konzumaciju, a možete ih jesti uz krišku sira, paradajz i suhomesnatim proizvodima, ali se i možete zasladiti i pojesti ih sa džemom.

Prijatno!

(Ona.rs)