Recept na šolje za domaće kiflice: Mekane su kao duša, a imaju punjenje koje niko neće odbiti
Nema ništa lepše od mirisa sveže pečenih kiflica koje se tope u ustima. Ovaj recept za domaće kiflice sa sirom savršen je za doručak, popodnevni čaj ili kada želite da obradujete svoje najmilije nečim domaćim i toplim.
Uz nekoliko osnovnih sastojaka i šolje punu ljubavi, ove kiflice biće pravo malo zadovoljstvo na tanjiru.
Sastojci (mere na šolje)
- 2 šolje brašna
- 1 šolja kisele vode ili mleka
- 1/2 šolje ulja
- 1 jaje
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 1 kockica svežeg kvasca ili 1 pakovanje suvog kvasca
- 1 šolja narendanog sira (može sirni namaz ili feta)
Priprema
U toploj tečnosti (mleko ili kisela voda) rastopite kvasac sa šećerom i ostavite da se aktivira 10 minuta. U većoj činiji pomešajte brašno i so, dodajte ulje, jaje i nadošli kvasac. Zamesite glatko testo.
Pokrijte testo i ostavite ga na toplom mestu oko 30 minuta da naraste. Nakon što je testo naraslo, razvučite ga na pobrašnjenoj površini i isecite u trouglove. Na svaki trougao stavite kašiku narendanog sira, pa pažljivo urolajte u kiflicu.
Kiflice složite na pleh obložen papirom za pečenje i premažite ih umućenim jajetom za sjajan, zlatni izgled.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta ili dok ne dobiju lepu zlatnu boju.
Kiflice možete puniti i šunkom, spanaćem ili drugim vrstama sira. Poslužite ih dok su još tople, uz omiljeni napitak.
Prijatno!
(Ona.rs)