Recept za savršenu carsku pitu: O ukusu će se danima prepričavati u kući, sačuvajte ovaj recept

M. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock/Geshas

Pravo je vreme da sebi i svojim ukućanima prirpemite nešto ukusno, fino, može se reći i šareno, ali da ne provedete večnost u kuhinji pripremajući.

Carska pita je upravo takvo jelo i retko ko joj može odoleti. Miris, različiti sastojci u testu koje je mekano kao duša i šolja jogurta je sve što vam je potrebno za jedan fin i brz doručak. Upravo takav recept vam i donosimo.

Sastojci za carsku pitu:

  • 4 jaja
  • 16 supenih kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 mililitara jogurta
  • 100 mililitara ulja
  • 200 grama tvrđeg sira
  • pola ravne kafene kašičice soli (ako se odlučite za sir koji je slan, so slobodno možete da izostavite)
  • kesica kima ili susama (po želji)
  • 50 do 70 grama šunke 
  • 70 grama kiselih krastavčića ili maslina

Priprema carske pite: 

U činiju stavite razbijena jaja, dodajte brašno, prašak za pecivo, jogurt i ulje, sir i/ili masline, seckanu šunku, izrendan kačkavalj, sitno seckane kisele krastavčiće..., pa energično izmešajte varjačom. Za nekoliko minuta već će početi da se pojavljuju baloni u testu, što je znak da je ono spremno za pečenje.

Ulijte testo u silikonske kalupe za proju, pospite susamom ili kimom, stavite kalup u rernu i pecite carsku pitu 25 minuta na 200 stepeni.

Ukoliko nemate silikonski kalup, uzmite običnu tepsiju, premažite je uljem ili mašću, pospite malo brašna i onda sipajte testo, pa ga pospite kimom ili susamom. Pecite 25 minuta na 200 stepeni, pa ostavite da se malo ohladi i onda isecite na kocke.

Ovako pripremljena carska pita može da stoji nekoliko dana i da ostane sveža. Zato je idealna kao deo hladnog predjela za slavsku trpezu.

Prijatno!

(Ona.rs)