Ova 3 jela spremite za prvi dan Božićnog posta: Recepti su prelaki, počnite na pravi način

M. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto: Shutterstock

Sutra startuje Božićni post koji traje sve do šestog januara, dan pred Božić. U ovom periodu vernici se uzdržavaju od masne hrane i težih obroka. Ako ste se odlučili da postite, pripremili smo predlog jelovnika za prvi dan posta koji je ukusan, zdrav i jednostavan za pripremu.

Čorba od šampinjona

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g šampinjona
  • 2 veća krompira
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 3 čena belog luka
  • 400 ml povrtnog bujona
  • 1 štap celera
  • 1 list lovora
  • 2 kašičice suvog začina
  • 1 šaka svežeg spanaća
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • so po ukusu

Priprema:

Na maslinovom ulju propržite sitno seckan crni luk i šargarepu isečenu na kolutove. Dodajte štap celera isečen na manje komade i mešajte dok povrće ne omekša. Ubacite sitno seckan beli luk i začine, pa sve dobro promešajte. Šampinjone očistite, iseckajte po želji i dodajte u šerpu da se kratko dinstaju. Krompir oljuštite i isecite na kockice, dodajte povrću, pa nalijte bujon i pustite da provri. Kada provri, smanjite temperaturu i ubacite spanać, kuvajte još nekoliko minuta. Poslužite dok je toplo.

Rižoto sa povrćem

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 200 g pirinča
  • 1 šaka kukuruza šećerca
  • 1 šaka graška
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 šargarepa
  • malo susama
  • so, biber
  • seckani peršun
  • 2 kašike maslinovog ulja

Priprema:

Na maslinovom ulju propržite sitno seckan crni luk i šargarepu. Kada povrće omekša, dodajte kukuruz i grašak, pa nalijte vodu i pustite da krčka. Pirinač operite i dodajte ga skoro kuvanom povrću, kuvajte oko 15 minuta. Poklopite šerpu i sklonite sa ringle. Susam prepecite na suvom tiganju, pa dodajte u rižoto zajedno sa sitno seckanim peršunom.

Medeno srce sa višnjama

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 250 g brašna
  • 300 g očišćenih višanja
  • 3 kašike kakao-praha
  • 200 g šećera
  • 250 ml kisele vode
  • 3 kašike ulja
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 100 g čokolade za kuvanje

Priprema:

U velikoj činiji pomešajte brašno, sodu bikarbonu, šećer, kiselu vodu i ulje dok ne dobijete glatku smesu. Podmažite pleh i pospite brašnom, pa sipajte polovinu smese i pecite na 200°C oko 10 minuta dok se ne stvori korica. Izvadite iz rerne, rasporedite očišćene višnje, pa prelijte preostalom smesom. Vratite u rernu dok kolač ne porumeni i ne odvoji se od ivica pleha.

Ostavite da se kolač prohladi, a zatim ga prelijte glazurom od otopljene čokolade i malo ulja.

Prijatno!

(Ona.rs)

Teme