Ovi kolači oduševe svakog ko ih proba: Svekrvino oko ima i posnu verziju, i morate probati obe!

S. R.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto: Shutterstock/DuxX

Sitni kolači koji se zovu svekrvino oko spadaju u one stare, domaće recepte koji se pamte po imenu jednako koliko i po ukusu. Već sam naziv budi radoznalost, ali pravi razlog zašto se stalno vraćaju na prazničnu trpezu jeste njihov prepoznatljiv izgled i bogata kombinacija sastojaka.

Svekrvino oko ima čokoladnu bazu sa orasima i mlevenim keksom, dok se u samom centru nalazi suva smokva punjena celim jezgrom oraha. Kada se kolač preseče, dobija se karakterističan kružni oblik zbog kog je i dobio ime, a kontrast ukusa i tekstura ostavlja utisak pravog starinskog specijaliteta.

Ono što je dodatna prednost jeste to što se svekrvino oko može praviti i u posnoj verziji, zbog čega je čest izbor za slavsku i božićnu trpezu, ali i za sve prilike kada želite sitan kolač koji izgleda efektno, a pravi se bez pečenja.

Foto: Shutterstock/laksena

Sastojci

  • 200 ml vode
  • 200 g šećera
  • 150 g maslaca
  • 50 g čokolade
  • 150 g mlevenih oraha
  • 250 g mlevenog keksa
  • 100-150 g mlevenog keksa za valjanje
  • 30 suvih smokvi
  • 30 celih jezgra oraha
Foto: Shutterstock/DuxX

Priprema

U šerpu sipajte vodu, dodajte šećer i iseckan maslac. Kuvajte na laganoj vatri dok smesa ne provri, a zatim je sklonite sa ringle. U vruću smesu umešajte mlevene orahe i mleveni keks, dobro sjedinite i podelite masu na dva dela.

U jedan deo dodajte otopljenu čokoladu i umesite dok ne dobijete čvrstu, ali podatnu smesu. Po potrebi dodajte još malo mlevenog keksa. Obe smese stavite u frižider da se dobro ohlade i stegnu.

Suve smokve potopite u toplu vodu i ostavite da omekšaju 15 do 20 minuta. Nakon toga im uklonite peteljke i u svaku smokvu pažljivo ubacite po jedno celo jezgro oraha.

Od čokoladne smese uzmite manji deo i njime obložite smokvu sa orahom, oblikujući kuglu. Zatim kuglu obložite svetlom smesom i uvaljajte je u mleveni keks, tako da bude potpuno prekrivena. Postupak ponovite dok ne utrošite sav materijal.

Gotove kolače ostavite u frižideru, najbolje preko noći, da se lepo stegnu. Sutradan ih oštrim nožem isecite na četvrtine i poslužite.

Savet za posnu verziju

Za posnu varijantu koristite posni margarin, posnu čokoladu i posni keks. Ukus ostaje bogat, a kolači su podjednako dekorativni i raskošni.

Ovi sitni kolači savršeno se uklapaju uz slavsku trpezu, praznične dane ili kao mali, ali upečatljiv desert koji uvek nestane prvi.

(Ona.rs)