Posne paprike su obeležje slavske trpeze: Recept sa heljdom koji ćete zavoleti
Ovaj recept će od sledeće godine postati vaša slavska tradicija
Sledeće nedelje nam nastupa vreme posta, što znači da će se sve slave, uz kolač i žito, proslaviti i posnom trpezom. Domaćini će se složiti da je mnogo teže spremiti posnu slavu, s obzirom na to da treba biti dovitljiv, kako bi hrana bila raznovrsnija.
Najteže je spremiti predjelo - ovde nema suhomesnatih proizvoda i nema jaja. Doduše, mnoge salate rešava i posni majonez, ali kako popuniti sva dalja jela?
Iskusni domaćini znaju da su punjene posne paprike ono što najviše oduševi goste, a mnogi će se složiti da ih vole više i od mrsnih. Ovaj ukusan obrok koji će zasititi sva čula i za njega će se tražiti recept, nakon što gosti dobiju i repete.
Tokom zimskih meseci na pijacama se mogu kupiti suve paprike, a ovo je još jedan fenomenalan način da se paprika konzumira i van sezone. Pa, zašto ne iskoristiti to da ove godine promenite svoju slavsku "ponudu"?
Ovde zaboravite na klasično punjenje pirinčem, zvezda recepta je heljda!
Sastojci za punjene posne paprike:
- 3 šargarepe srednje veličine
- 6 komada šampinjona
- 1 veliki crveni luk
- 10 suvih paprika
- heljdino zrno 150 g
- 5 paradajza
- so
- biber
- đumbir u prahu
- tucana papruka
- suca začinska paprika
- kurkuma u prahu
- kari u prahu
- 1 naceđen limun
- mleveni korijander
- sušeni bosiljak
- sveži peršun
- sveža mirođija
- maslinovo ulje
Koristiti prstohvat svakog začina, ili više, po želji.
Priprema punjenih posnih paprika:
Prvo počnite sa suvim paprikama - njih je neophodno potopiti u vrelu vodu kako bi omekšale, a dok se taj proces odvija, posvetite se se povrću.
Iseckajte luk, praziluk, pečurke, pa to sve zajedno dinstajte. Ponovo prelazite na sledeći zadatak - u 450 ml hladne vode sipajte heljdino seme koje ćete skuvati. Najpre ga po želji malo posolite.
I dok nadzirate kako stoje stvari na šporetu sa povrćem i heljdom, izrendajte šargarepu, pa je dodajte povrću da se i ona malo izdinsta. Potom proverite heljdu - ako je nabubrila, onda je i spremna.
Ukoliko je to i kod vas slučaj, vi i nju dodajte u smesu koja se već dinsta. Tek pri kraju dodajte začine - kari, đumbir u prahu, kurkumu u prahu, svežu mirođiju, svež peršun, sušeni bosiljak, tucanu papriku, alevu papriku. Ako vam se nešto ne sviđa ili biste nešto dodali - vi slobodno prilagodite. Za kraj u to nacedite malo limuna.
Onda se vraćate na paprike - procedite ih i stavite na krpu kako bi se osušile. Blago ih tapkajte preko krpe.
Za zatvaranje ovih paprika trebaće vam paradajz i to što zeleniji. Napunite paprike standardno, pa ih zatvorite korom od paradajza. Svaku napunjenu papriku odmah ređajte u posudu u kojoj ćete ih peći. Pecite sa malo maslinovog ulja i sa vodom, koja treba da prekrije polovinu paprika. Za sam finiš posolite i ubacite u rernu.
Morate imati na umu da su ljutkaste, pa pazite da ne preterate sa začinima, ipak ih pravite za više gostiju, a ne samo za svoje ukućane.
Pecite 20 minuta na 200 stepeni.
Po želji dodajte kada su gotove još malo maslinovog i malo peršuna, a sve što je ostalo jeste da smislite kako ćete da ih poslužite i aranžirate.
Prijatno!
Naša slavska trpeza ne bi bila potpuna bez ukusnih Zlatiborac proizvoda.
(Ona.rs)