Ovo uradite sada pred spavanje, uoči velikog praznika: Za mir i slogu u vašem domu

J. V.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

Iako Sveta Varvara nije zvaničan crkveni praznik, u narodu je veoma poštovana, a mali broj porodica u Srbiji je proslavlja kao svoju krsnu slavu. Sveta Varvara smatra se zaštitnicom rudara, zemljoradnika, zidara, kuvara i tesara.

Jedan od narodnih običaja na Sv. Varvaru je kuvanje žita, poznatog kao varica. Uveče, žito se kuva, a zatim ostavi da "uvri" pored vatre u loncu. Sutra, na Varvarin dan, gleda sa koje je strane navrilo, veruje se da sa te strane u polju treba sejati pšenicu, ako se želi dobar rod. Vareno žito se jede u kući, njim se posipa mesto gde se uzima voda za piće, a meša se i sa solju, pa se daje stoci.

Varica se jede hladna i tokom sledeća dva-tri dana.

Na ovaj dan, deca pevaju pesmu:

„Vari, vari varice,

Da se radu jarice,

I bijele jagnjice,

I detici i juncici.“

Takođe, postoji i pesma koja prati konzumiranje varice

„Varvarica vari,

A Savica ladi,

Nikolica kusa.“

Stari veruju da od Svete Varvare dan počinje da raste, a noći postaju kraće. Do Božića, dan se produžava za pola sata, što simbolizuje početak rasta i plodnosti.

(Ona.rs)