Jasmina nam otkriva kako se na Kosovu čuva tradicija Vasilice: Ukusan recept i stari običaji

E. O.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Privatna arhiva

Na Kosovu i Metohiji se praznik Vasilice, odnosno Obrezanje Gospoda Isusa Hrista, Sveti Vasilije Veliki i Nova godina, po starom kalendaru, posebno praznuju.

Ove praznike, koji padaju 14. januara, prati poseban običaj, odnosno adet, kako se ovde kaže, priča Jasmina Savić, iz Prizrena.

- Nekada, kada smo bili deca, domaćini su kuvali vruću rakiju a žene spremale posebnu pitu barenicu. Delila se deci u ruke koja su, trčeći oko stogova sena, hukala u šake uz reči “sever u leto, jug u zimu”.

- Još pamtim ukus ove slatke pite, poseban doživljaj je bila i mala čašica vruće rakije za decu, kada posedamo oko male sofrice. Mom pradedi Vasilju je bio imendan, a mene raduje što su posle dugo vremena ponovo počela da se daju imena Vasilije, Vasilija, Vasilisa, čestitam im imendan, neka su živi i zdravi - počinje priču Jasmina.

Stogove sena, ali i pravu zimu odavno nemamo, ali od običaja ne odustajemo, dodaje ona.

- Moja majka Momirka, obavezno sprema barenicu, ovaj simbol današnjeg praznika i ovo je njen recept:

  • u 800 grama brašna se stavi kašičica soli
  • 4  kašike ulja

Priprema: Popari se sa oko pola litra vruće vode.

Prohlađeno testo se razmesi i napravi oko 20 kravajčeta (jufkica). Svaka razvijena kora se premazuje uljem, a rukom u tepsiju ras't'ni(rastanji) gotova pita .

Kašikom se ubadanjem iseče i ispeče na umerenoj vatri. Iscepka se i pošećeri, pokropi mlekom i ponovo zapeče malo - otkriva ovaj starinski i jednostavan recept Jasmina Savić.

Ove godine, u Prizrenskoj porti Crkve Svetog Đorđa, uz vruću rakiju, Jasmina je izvukla paricu.

Kako kaže, spremila je barenicu, stavila tri novčića, a jedan je prilikom posluženja, pripao baš njoj.

Danas je, na Liturgiji u Crkvi Svetog Đorđa bilo više ljudi nego inače, kaže Jasmina, uz čestitke za praznik koje šalje iz carskog grada.

(Ona.rs/S.T.)