Počinje Vaskršnji post: Bolje slanina u postu nego OVAJ GREH, otac Ljuba objasnio šta NIKAKO ne sme da se radi

M. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Veliki Vaskršnji post, najstroži i najvažniji u pravoslavlju, počinje u ponedeljak, 3. marta 2025. godine, i traje do subote, 19. aprila. To je period pripreme za najveći hrišćanski praznik, Vaskrs, koji ove godine pada na 20. april. Osim što podrazumeva uzdržavanje od određene hrane, ovaj post ima i dublju dimenziju – čišćenje srca i uma od loših misli, reči i dela.

Otac Ljuba: Bolje slanina u postu nego ovaj greh

Otac Ljuba Ranković naglašava da suština posta nije samo u odricanju od hrane već i u uzdržavanju od greha koji može naneti veću štetu duši nego bilo koja mrsna namirnica.

"Bolja je slanina u postu nego ovaj greh. Koji je to greh? To je greh mnogogovorljivosti, greh zlih reči i zlog jezika. Sveti vladika Nikolaj je rekao: 'Ako obuzdaš jezik, učinićeš veći podvig nego da celog života postiš na hlebu i vodi'. Rođeni moji, uzmimo zavet za ovaj časni post na čijem smo pragu da obuzdamo jezik. Jezik je postao izvor zla, izvor mržnje, izvor velikih iskušenja i podela", objašnjava otac Ljuba Ranković.

Kako pravilno postiti? Pravila Vaskršnjeg posta

Pravila posta u pravoslavlju su stroga, ali su postavljena sa svrhom duhovnog i telesnog očišćenja:

Prva i poslednja sedmica posta – stroži režim, podrazumeva suhojedenje (nekuvana hrana, bez ulja).

Sreda i petak – tokom celog posta su bez ulja i ribe.

Ponedeljak, utorak i četvrtak – dozvoljena kuvana hrana, ali bez ulja.

Subota i nedelja – dozvoljena hrana pripremljena na ulju, uz vino.

Blagovesti (7. april) i Cveti (13. april) – dozvoljena riba.

Veliki petak i Velika subota – preporučuje se potpuni post ili strogo uzdržavanje od hrane.

Kraj posta i Vaskršnja radost

Veliki post se završava u ponoć između Velike subote i Uskrsa, kada se održava praznična liturgija i kada se vernici pričešćuju. Tada post prestaje i započinje slavlje uz tradicionalni vaskršnji doručak koji uključuje jaja, sir, meso i ostale mrsne namirnice.

(Ona.rs)