Saveti kako da postupate sa jajima za vreme Vaskrsa: Gde da ih čuvate i koja nikako ne treba da jedete

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Budite pripremljeni na vreme

Foto:Shutterstock

Bliži nam se najradosniji hrišćanski praznik, Vaskrs, period kada se farbaju ali i jedu jaja i to u velikim količinama. Bude tu i razmene, odnosno kao što donesemo nekome jaja, tako neko i nama pokloni, ali uvek i posle tri dana obeležavanja Vaskrsa - jaja nam i preteknu.

Zato ih treba pravilno čuvati.

Šta treba raditi sa tim jajima?

Pre svega budite sigurni da su jaja tvrdo skuvana kako biste sprečili rizik od salmonele.

Tvrdo kuvana jaja u ljusci mogu stajati u frižideru i do sedam dana, piše "Huff post". Međutim, ako ih oljuštite onda bi trebalo da ih pojedete odmah isti dan jer su tad najboljeg kvaliteta.

Dodatni savet je da ne zamrzavate jaja, iako ih oljuštite.

Međutim, ako ste ukrašena jaja držali na stolu, na sobnoj temperaturi onda morate biti na dodatnom oprezu jer se bakterije mogu razmnožavati velikom brzinom. S druge strane, čak i ako dobro ohladite jaja, ukoliko su ona naprsla i boja tako doprla do samog jajeta, preporuka je da taj deo ne jedete za slučaj da je bilo izloženo kontaminaciji, posebno ako se radi o bojama koje nisu prirodne.

Ne treba da napominjemo da jaja ne treba da bojite hemikalijama poput pene za brijanje, jer lako može da se desi da se boja koju dodate kroz tu penu probije do jajeta, što onda automatski znači da nisu za konzumaciju.

(Ona.rs)