Recept za najsočniju vaskršnju pletenicu: Mirisna, mekana i simbol topline doma

K. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto:Shutterstock

Vaskrs je jedan od onih praznika kada se vreme uspori, kada domovi zamirišu na detinjstvo, a trpeza postaje mesto okupljanja, osmeha i zahvalnosti. Dok se deca raduju šarenim jajima, odrasli uživaju u pripremi specijaliteta koji se prenose s kolena na koleno. Jedan od simbola tog zajedništva svakako je i vaskršnja pletenica – mirisna, meka, ukrašena susamom i pažljivo upletena rukama koje neguju tradiciju.

Ovaj recept ne traži luksuzne sastojke, već ljubav, strpljenje i malo vremena. A rezultat je raskošna pletenica koja jednako lepo izgleda i mami mirisima – savršena kao doručak uz kuvana jaja, ali i kao prilog uz uskršnji ručak.

Recept za uskršnju pletenicu

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 20 g kvasca
  • 1 kašika soli
  • 1,5 kašika šećera
  • 1 dl mleka
  • 1,5 dl jogurta
  • 1 kašika pavlake
  • 0,5 dl ulja
  • 1 jaje

Za premazivanje:

  • 3 kašike margarina za mazanje
  • 1 jaje
  • susam po želji
Foto:Shutterstock

Priprema:

U mlakom mleku pomešajte kašičicu brašna i šećera, dodajte kvasac i ostavite da nadođe.

U veću činiju sipajte deo brašna, dodajte so, šećer, ulje, jaje, pavlaku i nadošli kvasac. Mešajte varjačom dok se sastojci ne sjedine.

Umešajte jogurt i postepeno dodajte ostatak brašna dok ne dobijete mekano, elastično testo. Pokrijte ga i ostavite da narasta 30 minuta.

Kada testo naraste, razvucite ga oklagijom u pravougaonik. Premažite margarinom, pa isecite na tri jednake trake po dužini.

Svaku traku urolajte kao rolat, a zatim ih ispletite u pletenicu.

Prebacite je u podmazan, okrugli pleh, pokrijte i ostavite još 20 minuta da odmori.

Rernu zagrejte na 200°C. Pletenicu premažite umućenim jajetom i pospite susamom.

Pecite oko 30 minuta, dok ne porumeni i zamiriše ceo dom, pišu Recepti.

Foto: Shutterstock

Za kraj – više od hleba

Ova uskršnja pletenica nije samo hleb. To je simbol topline doma, spajanja ukusa i ljudi, trenutaka u kojima se sećanja stvaraju. Pripremite je sa svojima, pustite decu da učestvuju, pustite muziku i neka praznik počne dok testo raste. Jer najlepši recepti su oni koji u sebi nose ljubav.

(Ona.rs)