Šta raditi sa preostalim jajima nakon Vaskrsa? Ovo su 3 najbolja načina da ih iskoristite - ništa se ne baca!
Kuvana jaja, ako se pravilno čuvaju, mogu da ostanu sveža do nedelju dana u frižideru. Da bi se produžila njihova svežina, preporučuje se da ih držite u ljusci i čuvate na donjoj polici frižidera, gde je temperatura najstabilnija. Ako su jaja već oljuštena, trebalo bi ih pojesti u roku od nekoliko dana.
Već sutra, kad Vaskrs prođe, vama će sigurno preteći mnoštvo kuvanih jaja. Ne brinite, donosimo nekoliko zanimljivih ideja kako da iskoristite višak jaja, a da ne završite sa njihovim bacanjem!
1. Napravite pileću salatu!
Ovo je idealan lagan obrok nakon obilnih vaskršnjih jela. Svestran je, brz i osvežavajuć. Za pripremu vam je potrebno:
- 170 grama zelene salate
- 300 grama barenog belog mesa
- 2 kuvana jaja
Za preliv: suvi biljni začin po izboru, 2 kašike majoneza, 1 kašika senfa i 2 čaše jogurta. Priprema je vrlo jednostavna - iseckajte sve sastojke i prelijte ih osvežavajućim prelivom! Brzo, lako i ukusno!
2. Punjena jaja
Za nešto malo egzotičnije, možete pripremiti punjena jaja. Prepolovite kuvana jaja i izvadite žumance. Zatim ga pomešajte sa nekim od sledećih sastojaka:
- majonez, senf i šunka (savršeno za iskoristiti i preostalu šunku!)
- pavlaka, namazni sir i masline
- kiseli krastavci, krem sir i peršun
Ove kombinacije možete prilagoditi svom ukusu i uživati u ovoj jednostavnoj, a ukusnoj poslasti!
3. Mimoza salata
Ovo je prava poslastica, ako je niste spremali za sam Vaskrs, napravite je od preostalih jaja kasnije. Za pripremu vam treba:
- 150 grama šunke
- 150 grama tvrdog sira
- 3 kuvana jaja
- čaša kisele pavlake
- 2 barena krompira
- 150 grama majoneza
Sastojke iseckajte, pomešajte i uživajte u ovoj bogatoj salati koja je savršen završetak vaskršnjeg obroka.
Bacanje jaja nije opcija - iskoristite ih na kreativan način!
(Ona.rs)