• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Danu Vulin je jedna žena živu zapalila: 11 godina kasnije život za nju ima potpuno novi smisao

Vreme čitanja: oko 4 min.

U ranim satima 16. februara 2012, žena je upala u Danin stan sa muškim saučesnikom, polila Danu metil-alkoholom i zapalila je

  • 0
Dana Vulin Foto: Ken McKay/ITV / Shutterstock Editorial / Profimedia

U 25. godini svog života, Dana Vulin se suočila sa događajem koji je promenio njen život, a koji se desio sa namerom da joj isti bude okončan.

Jedna žena po imenu Natali Dimitrovska je izabrala Danu kao svoju metu i umislila da je ona ljubavnica njenog muža. Proganjala ju je mesecima i za to vreme kovala plan.

U ranim satima 16. februara 2012, žena je upala u Danin stan sa muškim saučesnikom, polila Danu metil-alkoholom i zapalila je dok se smejala i gledala kako živa gori. Dana je preživela, ali posledice u prvom trenutku su bile jasne - imala je užasne opekotine trećeg stepena na 64 odsto njenog tela i lica. U roku od nekoliko sekundi, Danin život, njeno fizičko funkcionisanje, njena nezavisnost, njeni ciljevi i snovi bili su joj oduzeti.

Po prijemu u bolnicu, Dana je stavljena u veštački indokovanu komu na 10 dana, nakon čega se probudila i suočila se sa užasom onoga što joj je učinjeno.

Neizmerna volja i snaga za oporavkom

Okružni sud je 2013. proglasio je ženu koja je napala Danu krivom za namerno nanošenje teških telesnih povreda, Ona je osuđena na 17 godina zatvora (15 godina bez uslovnog otpusta).

Nju je čekala robija, a Danu da svoj život počne ispočetka.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Dana Vulin (@dana_vulin)

Od 2012. godine prošla je bezbroj neophodnih rekonstruktivnih operacija, kao i radne terapije i svakodnevne fizikalne terapije. Prvih nekoliko godina nakon napada bile su najteži period u Daninom životu. Uprkos šteti koju je vatra nanela Daninom telu i celom životu, njen borbeni duh i čista odlučnost da živi nisu bili uništeni.

Krajem 2013. Dana je naišla na još jednu veliku prepreku sa rutinskim papa testom koji je otkrio rak grlića materice.

Dana iz Perta, a poreklom Srpkinja, dospela je na međunarodne naslovnice širom sveta kada je prvi put javno skinula svoju kompresivnu masku u programu Nedeljom uveče na Kanalu 7 otkrivši svoje lice, koje je bilo pokriveno dve godine i osam meseci. Od ovog trenutka, postala je prepoznatljiva figura preživljavanja širom sveta i koristila je svoju priču i proboj u medije kao platformu da progovori i dođe do onih kojima je potrebno ohrabrenje i inspiracija.

Glas svih žrtava

Dana je otkrila novu želju za životom i želi da inspiriše druge svojom sopstvenom čudesnom pričom o preživljavanju. Ona je živi dokaz da lepota dolazi iznutra i nada se da njena poruka motiviše one koji se suočavaju sa nedaćama, uključujući one koji su žrtve povreda, nasilja i unakaženosti, one koji se bore protiv raka i one koji se bore sa sopstvenim demonima.

Vulin je detaljno opisala napad u svojoj knjizi "Za koju se vredi boriti" iz 2017. godine, podsećajući kako je izgledalo kao da je "ceo svet u plamenu" kada su njeno lice, ruke, grudi, ramena i goli stomak zapalili.

- Plamen mi se proširio na glavu, kosa mi se podigla za nekoliko sekundi i kada sam posegnula da obrišem zapaljene hemikalije sa lica, ruke su mi već bile u plamenu. Bol je bio neopisiv, ali kroz svoj vrisak mogla sam da čujem Natali kako je beži kroz klizna vrata. Smejala mi se dok sam živa gorela. Kada sam ustala, plamen se pogoršavao i jedva sam mogla da razmišljam o bolu - opisala je ona.

- Vrištala sam tako glasno i toliko dugo da, kad je konačno neko došao, to nije bio moj komšija. Momak koji se pojavio radio je u teretani u zgradi do mene. On je čuo moje vriske i dotrčao u pomoć - seća se Dana.

Dok je on došao, plamen se ugasio. Čak i kad se vatra konačno ugasila, hemikalija je i dalje pekla njeno telo.

Za deset godina od napada, kao i objavljivanja svoje knjige, Vulin je stekla zvanje magistra zdravstvene nege i radi kao kozmetička sestra kako bi pomogla u lečenju ožiljaka.

Ona je otvorila svoju kliniku "I am D aesthetics" , što je skraćenica za "Zaslužujem", u avgustu 2021. godine, koja nudi kozmetičko tetoviranje za prekrivanje ožiljaka.

Na desetogodišnjicu je podelila video-snimak u donjem vešu koji najbolje prikazuje nivo njenog oporavka i napisala:

- Ovo nije da bih sebe seksualizovala, već da bih pokazala drugim preživelima i ljudima da je sve moguće. Možda nije za svakoga, ali niko nije. Tako sam ponosna na to koliko sam naporno radila na svom telu i osećam se najjače i najsposobnije nego što sam se ikada osećala u životu - preneo je "Daily Mail".

Vulin je rekla da je napravila video bez automatskih poboljšanja, specijalnih efekata ili osvetljenja kako bi inspirisala druge preživele.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Skoro 15 godina trpela nasilje od supruga: Terao ju je da šalje nage fotografije i da preseče vene

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Budi jaka