• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Kristin Tompkins je odbacila karijeru "poslovnog lidera" i posvetila život očuvanju nacionalnih parkova

Vreme čitanja: oko 5 min.

Pošto je zaštitila preko 14 miliona hektara parkova u Čileu i Argentini smatra se jednom od najuspešnijih filantropa u istoriji

  • 0

Ona je čuveni zaštitnik prirode.

Kristin Mekdivit Tompkins posvetila je svoju karijeru posvetila zaštiti i obnavljanju divlje lepote i biodiverziteta Čilea i Argentine stvaranjem nacionalnih parkova, obnavljanjem populacija divljih životinja, inspirisanjem aktivizma i podsticanjem ekonomske vitalnosti kao rezultat očuvanja prirode. U periodu od 2018. do 2022. godine bila je pokrovitelj zaštićenih područja UN.

Ona je takođe predsednica i suosnivač "Tompkins Conservation" , kao i bivši izvršni direktor Patagonia, Inc. Pošto je sa svojim pokojnim suprugom  zaštitila preko 14 miliona hektara parkova u Čileu i Argentini, Kristin i Daglas Tompkins,  smatraju se nekim od najuspešnijih filantropa u istoriji koji su orjentisani na nacionalne parkove.

Kris Tompkins Foto: Instagram/kristine_tompkins

Ljubitelj prirode od malih nogu

Kristin je tođena u južnoj Kaliforniji 1950. godine, gde je na ranču svog pradede provela veći deo detinjstva, gde je formirala vezu sa svetom prirode. Takođe je provela i dve godine u Venecueli, gde je njen otac radio za naftnu kompaniju.

Prekretnica u njenom životu bila je kada se sa 15 godina upoznala i sprijateljila sa tada legendom u slobodnom penjanju po stenama, a danas američkim milijarderom Ivon Šunarom, osnivačem kompanije Patagonije, koji je nedavno poklonio svoju kompaniju, čija vrednost se procenjuje na tri milijarde dolara, za borbu protiv klimatskih promena. On joj je tada dao letnji posao u njegovoj firmi koja proizvodi sportsku opremu.

Nakon što je upisala i završila koledž u Ajdahu, Kristin se 1973. godine vratila u Kaliforniju da radi za svoje prijatelje, Ivon i Malindu Šunar, da bi im na kraju pomogli u izgradnji biznisa Patagonia, Inc. Kao prvi izvršni direktor kompanije, u saradnji sa Šunarom, izgradila je renomiranu "anti-korporaciju" i lidera u industriji odeće na otvorenom.

Godine 1980. Patagonija je počela da donira deset odsto svog profita ekološkim organizacijama kao što je "Earth First!", a četiri godine kasnije formirala je i "Jedan procenat za Planet klub", koji donira ili jedan odsto ili 10 odsto profita — šta god je veće — za ekološke ciljeve.

Formiranje nacionalnih parkova

Nakon što se udala se za Daga Tompkinsa (osnivača kompanija "The North Face" i suosnivača "Esprita"), prema pisanju Vikipedije, 1993. godine se povukla iz Patagonia, Inc, da bi zajedno sa suprugom, kao par, napustili svoje karijere "poslovnih lidera legendarnih američkih brendova" i posvetili svoj život, sredstva, vreme i strast u ublažavanje klimatskih promena i rešavanje krize izumiranja vrsta.

Porodica Tompkins odlučila je da usredsredi svoje napore na nacionalne parkove, koje smatraju "zlatnim standardom" očuvanja. Kao svoju misiju odredili su jedinstven skup ekoloških, kulturnih i ekonomskih benefita, istovremeno garantujući dugoročnu zaštitu. Njihov rad na konzervaciji je obavljen kroz skup neprofitnih organizacija, uključujući "Conservation Land Trust" i "Conservacion Patagonica", koji su sada konsolidovani pod jednom kompanijom "Tompkins Conservation".

Početak njihovog rada bio je 1991. godine kada je Dag počeo da kupuje privatna zemljišta za očuvanje u čileanskom regionu Los Lagos. On je sa Kris tokom godina okupio tim koji je vodio najveći privatni rezervat prirode na svetu, kojim su upravljali kao sa parkom sa javnim pristupom u ugroženoj valdivskoj umerenoj prašumi sve dok nije dobio zvaničan status rezervata prirode 2005. godine.

Park Pumalin je, zahvaljujući tome što je Kristin donirala skoro 725.000 hektara zemlje na oko milion hektara, proglašen za nacionalni parkom 2018. godine, i ponosno je poneo ime u čast svog osnivača - "Daglas Tompkins", koji je preminuo tokom 2015. godine.

"Učinite svet ponovo divljim"

Napori Tompkinsovih za očuvanje prirode proširili su se i na Argentinu, počevši od močvara Ibera u provinciji Korijentes. U močvarnom ekosistemu, par je pokrenuo projekte za ponovno naseljavanje istrijebljenih vrsta, kao što su džinovski mravojed, jaguar, crveno-zelena ara i džinovska rečna vidra. Danas taj posao obavlja "Revilding Argentina", tim koji su sastavili Kris i Dag.

Nakon više godina saradnje sa vladama, lokalnim organizacijama, naučnicima, filantropima i zajednicama, u januaru 2018. Kristin je u ime svoje kompanije sa čileanskom predsednicom Mišel Bačelet potpisala uredbu o stvaranju pet novih nacionalnih parkova u Čileu i proširenju tri druga, dodajući ukupno više od deset miliona hektara novih nacionalnih parkova u ovoj zemlji.

Što se tiče razmera, to je tri puta veća površina od  nacionalnih parkova Josemit i Jelouston zajedno, ili približno veličine Švajcarske. Sa milion jutara Tomkinsonove zemlje i dodatnih devet miliona jutara federalne zemlje iz Čilea, ovo je najveća privatna donacija zemljišta jednoj zemlji u istoriji.

Kristin trenutno nadgleda mnoštvo projekata u Čileu i Argentini koji rade na stvaranju parkova, očuvanja mora i borbi protiv izumiranja vrsta, kao i na procesima zaštite i obnavljanja zemljišta i voda, održavanje divljih životinja i prirodnih staništa. Takođe služi na različitim pozicijama globalnog lidera u očuvanju, uključujući i funkciju predsednika kampanje "Poslednja divlja mesta" Nacionalnog geografskog društva.

Kris Tompkins Foto: Instagram/kristine_tompkins

Bila je prvi zaštitnik prirode koji je nagrađen Karnegijevom medaljom za filantropiju. Godine 2018. proglašena je za globalnog pokrovitelja Ujedinjenih nacija za zaštićena područja. Njen govor iz 2020. godine, pod naslovom "Učinite svet ponovo divljim" govori o ključnoj ulozi koju svi moramo da odigramo da bismo izlečili planetu.

Očuvanje divljih životinja

Kristin je osnovala "Conservacion Patagonica" (skraćeno CP)  tokom 2000. godine kao nevladinu organizaciju fokusiranu na stvaranje novih nacionalnih parkova u Patagoniji koji štite i obnavljaju divlje zemlje, biodiverzitet i zajednice.

Već 2001. CP je kupio "Estancia Monte Leon", jedan od najstarijih rančeva ovaca u argentinskoj Patagoniji, koji se nalazi na obali južnog Atlantika, severno od Magelanovog moreuza. Monte Leon je dugo bio jedan od prioriteta argentinskih nacionalnih parkova zbog svog bogatstva i raznolikosti vrsta, uključujući Magelanove pingvine, morske lavove, morske slonove, morske leoparde i nekoliko morskih ptica selica.

Kristina organizacija kupila je ovu estanciju od 155.000 hektara, da bi izradili master plan za njenu tranziciju u nacionalni park i već 2002. godine su ovu teriotriju poklonili Upravi za nacionalne parkove Argentine. Tako je nastao Nacionalni park Monte Leon, prvi priobalni nacionalni park u Argentini.

Kris Tompkins Foto: Instagram/kristine_tompkins

Ista organizacije je 2003. godine imala priliku da kupi "Estancia Valle Chacabuco", istorijski ranč ovaca u čileanskoj regiji Aisen, koji se smatrao prioritetom za očuvanje, jer se nalazio između dva nacionalnog rezervata Jeinimeni i Tamango, ukupne površine 460.000 hektara. Ovo područje je glavno stanište ugroženog jelena huemul, jedne od čileanskih nacionalnih životinja.

Nakon što su razvili infrastrukturu, uključujući sistem staza, centar za posetioce, kampove, smeštaj i restoran, Kristin je i ovaj park donirala čileanskoj službi za parkove, čime je formiran, sa dva susedna nacionalna rezervata, Nacionalni park Patagonija. Ovo je danas vodeći park u Latinskoj Americi koji se proteže između dva najveća jezera u zemlji.

Kao predsednica "Conservation Patagonica", Tompkinsova je bila u velikoj meri uključena u svaki aspekt ovog projekta, od obnove pejzaža do izgradnje infrastrukture, čime su ona i njen tim među retkima u celom svetu koji trenutno praktikuju ovakav pokret.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Prof.dr Mina Zirojević o ženama u svetu terorizma: Svet koji niste upoznali

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Budi jaka