• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bjula Luiz Henri: Žena koja je za života patentirala 49 izuma i za koju je svakodnevni život bio polje čuda

Vreme čitanja: oko 2 min.

U vreme kada je registrovala svoje patente, samo dva odsto svih tih patenata su registrovale žene

  • 0

Uvijač za kosu, kozmetička torbica, gumeni sunđer - držač sapuna, suncobran sa platnom koje se menja kako bi omogućio ženama da ga prilagode svojoj odeći... Mašina za šivenje sa dvostrukim lančanim šavovima, nova metoda punjenja lutaka... Sve su to izumi jedne žene - Bjule Luiz Henri, poznate kao Ledi Edison Bjula Luiz Henri. Sitnice koje život olakšavaju bile su polje njenog interesovanja i donele su joj slavu.

Bila je američka izumiteljka, poznata kao „vodeći američki pronalazač“, prema "Journal of the Patent Office Society". Živela je u njujorškim hotelima, bila je deo raznih naučnih društava. U vreme kada je registrovala svoje patente, samo dva odsto svih tih patenata su registrovale žene. Nikada se nije udavala.

Svojim izumima i inovacijama poboljšala je svakodnevni život mnogih. Nije imala inženjersko obrazovanje, uvek je bila okrenuta ne onome što je tehnički moguće, već onome što bi moglo biti moguće.

Unuka bivšeg guvernera Severne Karoline V. V. Holdena i direktni potomak predsednika Bendžamina Harisona rođena je 28. septembra 1887. godine u Roliju, Severna Karolina. Kako navodi "Vikipedija", bila je vrlo kreativno i radoznalo dete, uvek spremna da ukaže na stvari koje je videla pogrešno i da nadeve inovacije koje bi mogle da se naprave da bi se te stvari  poboljšale.

Mehanički kiper za šešir koji bi muškarcu automatski naginjao šešir kada bi nekoga pozdravio najavio je budućeg prinalazača. Već sa devet godina počela je da crta skice izuma, sa 25 godina imala je svoj prvi patent-  vakuum zamrzivač za sladoled.

Prezbiterijanski koledž i koledž Elizabet u Šarlotu, Severna Karolina, mesta su koja su prva videla njene patente, a nakon uspeha prvih izuma preselila se u Njujork, 1924. godine. Tu je osnovala dve kompanije. Za "Nicholas Machine Works" radi kao pronalazač od 1939. do 1955, bila je konsultant mnogim kompanijama koje su proizvodile njene izume.

Mašinom za šivenje sa dvostrukim lančanim šavovima udvostručila je brzinu tipične šivaće mašine i omogućila korišćenje manje niti, uz jednako jak šav. To je omogućilo tadašnjim krojačicama veću proizvodnju. Godine 1930. dobila je patent za "protograf", koji je proizveo originalni otkucani dokument i četiri kopije bez upotrebe karbonskog papira, piše "Web.archive.org".

Godine 1937. njoj je u Osaki, u Japanu posvećena muzejsku izložba. Kako "Dncr.nc.gov" navodi, zaslužna je za više od 100 izuma. Nakon smrti, Henri je primljena u Nacionalnu kuću slavnih pronalazača 2006. godine.

Njeni citati govore mnogo o njenoj odlučnosti i želji da donese nešto novo:

"Ako je nužnost majka pronalaska, onda je domišljatost otac."

"Izmišljam jer ne mogu drugačije - nove stvari se samo nabacuju na mene."

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nataša Lazarević je fudbalski sudija na utakmicama muških klubova

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Budi jaka