• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Žene u srednjim godinama su na vrhuncu svojih kapaciteta": Milica Gacin o svim izazovima menopauze

Vreme čitanja: oko 4 min.

Pomaže damama širom zemlje da spoznaju svoje potrebe

  • 0
Milica Gacin, Moje najbolje godine Foto: Marija Stanković

Svaka žena je posebna, zrači nekom svojom energijom. Da svaka od nas treba da iskoristi svoj potencijal bez obzira na godine, jedna je od glavnih smernica na radionicama voditeljke Milice Gacin.

Iako nam je najpoznatija po ulozi domaćice kviza "Slagalica", ova šarmantna voditeljka već dve godine uspešno vodi radionice i konferencije pod nazivom "Moja najbolje godine" širom naše zemlje. Cilj je da edukuje više o stanju u srednjim godinama i menopauzi.

- Stereotipi sa kojima odrastamo i koji su utkani u nas do te mere da ih nismo svesni jesu moj osnovni pokretač da osvetlim srednje godine na drugačiji način. Žene u srednjim godinama su na vrhuncu svojih kapaciteta, a u najvećem broju imaju defanzivan odnos prema životnim situacijama koje im se događaju. Srednje godine su kulminativne i otud naziv "Moje najbolje godine" jer želim da ukažem na suštinski pozitivan smisao te sintagme - kaže Milica Gacin za Ona.rs.

Milica Gacin, radionica, Moje najbolje godine Foto: Marija Stanković

U pitanju su programi besplatne edukacije i podrške ženama.

- Naši susreti su prilika da žene čuju tačne informacije o ovom životnom periodu i pitaju lekare i stručnjake drugih profila šta god požele, jer retko gde imaju pred sobom takve profesionalce puna dva sata. Koncept je takav da svaka žena dobija set znanja na osnovu kojih može da živi najbolje moguće. Moto ovog projekta je - menopauza nije kraj, već početak novog kvaliteta života - kaže naša sagovornica.

Pored radionica, tokom 2023. godine održala je i dve konferencije pod nazivom "Moje najbolje godine" u Beogradu i Novom Sadu, koje su se bavile i ostalim aspektima života žena u srednjem životnom dobu kao što su preduzetništvo (dobro ste pročitali, srednje godine su sjajne za pokretanje novog projekta, napominje naša sagovornica), lepotom, psihološkom podrškom, negom, ishranom. To su veoma veliki projekti, sadržajno i organizaciono.

- Prezadovoljna sam što sam sa svojim nevelikim timom uspela za samo šest meseci da uradim dva opsežna projekta i okupim veliki broj žena, a pre svega da programom držim pažnju skoro čitavog dana. I ove konferencije su besplatne - rekla je Milica.

Uspešna voditeljka se može pohvaliti da je obišla našu zemlju "uzduž i popreko", pa je u decembru održala i 30. radionicu.

- Obišla sam sve velike gradove Srbije i bila sam u značajnom broju manjih gradova naše zemlje. Odziv žena je uvek takav da su kapaciteti sala koje odabiramo u potpunosti popunjeni, samo se jednom dogodilo da nemamo pun kapacitet, ali je problem bio u načinu oglašavanju zbog čega su me žene kasnije, kada su saznale za projekat, zvale da dođem ponovo. Grubo govoreći, do sada je više od tri hiljade žena posetilo radionice.

Milica Gacin radionice ne priprema sama, već joj u tome pomaže i odabrana grupa ljudi koji čine celu ovu priču kompletnom. Na radionicama se potežu razne korisne teme baš upriličene za njihove godine na kojima su gosti stručne osobe.

- Moji gosti su prevashodno lekari, u prvom redu ginekolozi, fizijatri, dermatolozi, zatim nutricionisti, psiholozi, kao i žene iz javne sfere koje žele da podele svoje iskustvo sa ostalim ženama. Gostujući u brojnim gradovima Srbije upoznala sam fantastične stručnjake ovih profila, kao i sjajne žene i sada sam još sigurnija da su veliki potencijali na strani žena u srednjim godinama - kaže naša sagovornica.

I svi gosti su baš one prave osobe koje su potrebne kao podrška svakoj ženi u tom dobu.

- Srednje doba i menopauza imaju svoje izazove, kao i bilo koji drugi životni period, ali ne tegobno kako se najčešće predstavlja. Gotovo svaku radionicu počinjem pričom o mojoj "najboljoj drugarici" JLO za koju niko ne bi rekao nešto uvredljivo, iako ima više od 50 godina. Suštinska podrška se nalazi u načinu razmišljanja i stavu žene prema životu, na to ukazuju "Moje najbolje godine" - rekla je Milica.

Kako nam je otkrila, ima dosta poziva iz zemalja u okruženju pa joj je plan da u narednoj godini održi radionicu i u regionu. Osim toga, u planu su četiri velike konferencije u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu). A kao zaključak sa čime se žene tokom menopauze najviše bore, naša sagovornica potvrđuje reči sa početka teksta.

Milica Gacin, radionica, Moje najbolje godine Foto: Marija Stanković

- Svaka žena je posebna, samim tim je različit svaki pubertet, porođaj, pa i menopauza. Svaka ima svoju verziju kada je reč o telesnim simptomima, ali ono što je moj zaključak posle ovolikog broja susreta je da je najveći problem u prihvatanju uverenja da je "njihovo prošlo". Najsrećnija sam kada dobijem mail u kome stoji da sam ženi promenila život zato što nije bila svesna šta sve može i da se aktivirala u svakom smislu.

Ona na radionicama ne daje savete već postavlja pitanja, pa onda tako svi zajedno dolaze do preporuka.

- Moja želja je da što veći broj žena dobije tačne podatke na osnovu kojih može da uživa u svom životu i svemu što ima. Aktivnost je ključna, fizička i mentalna. Život je dragocen i verujem da su svake godine najbolje, nebitno je koliko smo rodjendana proslavili. U mene se utkalo geslo "glavu gore i samo napred" i mislim da je to jedan od najbojih saveta koji sam ikada dobila - rekla nam je za kraj Milica Gacin.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jelena Simić o "Slagalici", koje igre najviše voli, s kojom koleginicom je u najboljem odnosu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Budi jaka