• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ana, Isidora i Milica su najbolje naučnice u Srbiji: Dodeljeno nacionalo priznanje “Za žene u nauci” 2023.

O. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

One su ovogodišnje dobitnice Nacionalnih priznanja u okviru renomiranog međunarodnog programa L’Oréal-UNESCO “Za žene u nauci” (L’Oréal - UNESCO For Women in Science)

  • 0
Žene u nauci Foto: Željko Kovačević

U svetu 33,3 odsto naučnika su žene. Samo 18 odsto ih je na vodećim pozicijma. Samo četiri odsto su dobitnice Nobelove nagrade.

Prema rečima Jelene Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, treba da budemo ponosni jer 50 odsto studenata u Srbiji su žene, 50 odsto su doktori nauka, a od 11 instituta u okviru beogradskog, devet vode žene.

Danas su tri mlade naučnice doprinele promeni statistike u korist žema. Ana S. Dobrota, Isidora Kešelj i Milica Radaković dobitnice su Nacionalnih priznanja „Za žene u nauci” za 2023. godinu. 

Nagrade im je dodelila ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, koja je istakla da je za 13 godina nagrađeno 38 žena u ukupnom iznosu od 20 miliona dinara.

Žene u nauci Foto: Željko Kovačević

- Širom sveta, naravno, žene se bave revolucionarnim otkrićima, podjednako kao i muškarci, u Srbiji od tri ERC dobitnika - najprestižniji grant koji u Evropi možete da dobijete za najhrabrije i najozbiljnije ideje od koji se očekuje da menjaju svet - u Srbiji od tri dobitnika, dve su žene - Sofija Stefanović i Magdalena Đorđević. Fantastičan broj, više od 4.000 naučnica koje su do danas, za ovih 25 godina, dobile ovu prestižnu nagradu, govore o tome šta mi kao žene naučnice možemo da pružimo svetu. Neke od njih su i dobitnice Nobelovih nagrada, što ovaj poziv i ovaj konkurs čini vrlo relevantnim i mislim da je u našem društvu postao prepoznat kao prestižna nagrada.

Pored ministarke nagrade su uručili i Goran Milašinović, predsednik Komisije Republike Srbije za saradnju sa Uneskom,  i Ana Popara, direktorka za naučna i regulatorna pitanja za Adria Balkan region i Rumuniju u kompaniji "Loreal".

Na svečanoj ceremoniji održanoj u Vladi Republike Srbije, najtalentovanije mlade naučnice nagrađene su i podsticajem u vrednosti od po pet hiljada evra namenjenim za realizaciju njihovih značajnih naučnih istraživanja iz oblasti biologije, fizičke hemije i geonauke.

Cilj programa „Za žene u nauci“ je da širom sveta, a tako i u našoj zemlji, podrži izvanredne žene istraživače koje svojom posvećenošću, dostignućima i vizijom doprinose napretku nauke i društva. U Srbiji se u okviru ove inicijative već trinaest godina, u partnerstvu Komisije Republike Srbije za saradnju sa UNESCO-m, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanije L'Oreal Balkan, nagrađuju najbolje mlade naučnice. Nacionalna priznanja „Za žene u nauci“ predstavljaju vid podrške njihovom daljem profesionalnom usavršavanju i podsticaj da nastave da se bave naukom u Srbiji.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dr Dragana Rogulja, srpska naučnica i profesorka na Harvardu, o epohalnom otkriću njenog tima

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Budi jaka