• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Natali Delić, izvršna direktorka za strategiju i digital u Telekomu Srbija: Pokreće me želja za napretkom

Vreme čitanja: oko 4 min.

Pokušavam da budem neko ko će pomoći ljudima da kroz nove tehnologije unaprede kvalitet života

  • 0
Natali Delić Foto: Nađa Subakov

U svetu digitalnih tehnologija poslovanje napreduje iz dana u dan. Pitali smo Natali Delić, izvršnu direktorku za strategiju i digital u Telekomu Srbija, šta je to što bi posebno istakla u ovoj oblasti kada je o kompaniji u kojoj je zaposlena reč.

- Bez telekomunikacija ne bi bilo ni digitalizacije, a Telekom Srbija je u našem regionu lider, koji ne samo da obezbeđuje najbolju komunikacionu infrastrukturu, već kontinuirano radi na inovacijama i na unapređenju korisničkog iskustva korišćenjem digitalnih tehnologija. Želim da naglasim da smo izašli iz okvira standardnog telekomunikacionog poslovanja, mi smo sada i regionalni lider u produkciji sadržaja, ali i podstičemo razvoj novih tehnologija i poslovnih modela kroz naš investicioni fond. U portfoliju fonda imamo već 10 startapova koji su prisutni na globalnom tržištu i čija vrednost raste. U poslednje tri godine smo razvili i mrežu poslovnih partnera kao jedan digitalni ekosistem kroz koji nudimo najbitnije usluge za digitalizaciju poslovanja korišćenjem različitih cloud servisa i IoT rešenja, što poslovnim korisnicima daje šansu da uzmu sve što im je potrebno na jednom mestu i da podignu efikasnost i efektivnost svog poslovanja - kaže Natali, koja je i član izvršnog odbora Telekoma.

Kako izgleda rad u jednoj od najvećih kompanija u Srbiji?

- Naša misija je da se kontinuirano transformišemo kako bismo mogli da unapređujemo iskustvo naših korisnika, i da menjamo društvo oko nas nabolje, a to radimo kroz sinergiju novih znanja i tehnologija, i velikog iskustva koje imamo. Zato je rad u kompaniji Telekom Srbija vrlo dinamičan, zahteva brzinu reakcije, agilnost u razmišljanju i inovativnost u rešavanju problema. Mnogo se trudimo da omogućimo zaposlenima da nauče i primene nove tehnologije kroz veliki broj inovativnih projekata sa velikim, kros-funkcionalnim, kolaborativnim timovima. Takav način rada pomaže nam da menjamo kulturu i način razmišljanja, i da kroz to osposobimo zaposlene za doba koje dolazi, gde će se mnoga radna mesta transformisati, pre svega, zbog primene veštačke inteligencije.

Šta je u centru pažnje savremenog čoveka, a što utiče na Vaš posao?

- Generativna veštačka inteligencija u poslednjih godinu dana doživela je eksploziju i ubrzala svet još više, tako da se celo društvo bavi ovom temom, a ne samo kompanije. To je upravo jedna od tehnologija koju vidim kao veliku šansu za našu kompaniju, kako u smislu unapređenja ponude i korisničkog iskustva, tako i za unapređenje efikasnosti načina na koji radimo. Trenutno se bavimo testiranjem ove tehnologije u više oblasti, kako bismo našli pravi način da je primenimo. Kombinacija veštačke inteligencije, 5G komunikacionih tehnologija, IoT tehnologija i clouda, oblikuje jedan novi, inteligentniji svet, i deo mog posla je upravo da te tehnologije stavimo kroz različite digitalne servise u svrhu naših krajnjih korisnika i celog društva. Kroz taj proces naravno ne smemo zaboraviti ni zaposlene i uticaj ovih tehnologija na njih. Ono što ja često poručujem zaposlenima je da ih neće zameniti veštačka inteligencija, već osoba koja koristi veštačku inteligenciju, a slično možemo primeniti i na druge tehnologije i alate - slikovita je izvršna direktorka za strategiju i digital u Telekomu Srbija.

Na pitanje kako vidi odnos žena i muškaraca u svetu biznisa i da li uopšte "priznajete" tu vrstu podele kada je posao u pitanju, jasno odgovara:

- Kada su u pitanju sposobnosti, ne priznajem takvu podelu. Smatram da uvek onaj ko je najbolji za određeni posao u datom trenutku treba tu priliku i da dobije. Zato sam u toku karijere više puta dolazila u situaciju da imam potpuno ženski ili potpuno muški tim, to su bili najbolji kandidati za date pozicije. Ipak, duboko verujem da su najbolji timovi oni u kojima se neguje različitost u smislu pola, godina, znanja i iskustva, jer iz različitih perspektiva dolaze bolja rešenja za krajnje korisnike i veća inovativnost. Moja cela profesionalna karijera je u telekomunikacijama i informacionim tehnologijama, koje daju podjednake šanse ženama i muškarcima i jako sam ponosna što radim u kompaniji koja, ne samo što je lider u digitalizaciji društva, već daje primer celom društvu i u pogledu osnaživanja žena, jer 57 odsto izvršnog odbora kompanije Telekom Srbija čine žene.

Prema rečima naše sagovornice, ipak moramo biti svesni da to nije slučaj u svim sferama društva, ne samo kod nas već i u svetu, i da još uvek moramo da radimo na tome da osnažujemo i podržavamo žene da neguju svoju ambiciju, stiču iskustvo i znanje, i preuzimaju veću odgovornost i ozbiljnije pozicije.

Šta je Vaš moto, čime se vodite kroz život, kroz posao?

- Pokreće me želja za napretkomi pozitivnom promenom, koju možemo ostvariti kroz holističko i sistemsko razmišljanje, kroz proces regenerativne transformacije. Taj termin mi se jako dopada, jer ga ja tumačim kao jedan kontinuiran proces brze adaptacije promenama, tumačim ga kao način života, a ne kao projekat transformacije koji ima svoj početak i kraj. Ja pokušavam da budem neko ko će pomoći ljudima da kroz nove tehnologije unaprede kvalitet života, da budu uspešniji u poslu koji rade i da pomognu sebi da se lakše i brže adaptiraju na kontinuirane promene. Kako to radim? Ne dozvoljavam sebi da budem predugo u zoni komfora – „treniram“ samu sebe na promene, učim i usvajam nova znanja i veštine koje se trudim da primenim u svom okruženju, i na taj način sam tokom godina podigla brzinu sopstvene adaptibilnosti i smanjila strah od promena i nepoznatog.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nataša Lazarević je fudbalski sudija na utakmicama muških klubova

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Budi jaka