• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

10 najbogatijih žena na svetu po najskorijoj Forbsovoj listi: Jedna je na putu ka rekordu

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ove godine Forbsovoj listu su se prodružile i slavne ličnosti

  • 0
Abigejl Džonson Miriam Adelson i Mekenzi Skot Foto: Rob Latour / Shutterstock Editorial /KEVIN DIETSCH / UPI/ Javier Rojas/Pi / Zuma PressProfimedia

Žene zauzimaju mali, ali rastući deo Forbsove liste svetskih milijardera, a ovogodišnja lista broji čak 369 žena od 2.781 bogataša sa ove liste. Prošle godine, bile su 32 žene manje na ovom spisku.

Zajedno imaju skoro 1,8 triliona dolara, a jedna dama ne da svoju titulu najbogatije žene na svetu četvrtu godinu zaredom, prenosi "Forbs".

Na Forbsovoj listi se, između ostalih, našlo i 14 poznatih ličnosti. Kao najnovija "članica", nalazi se Tejlor Svift, zahvaljujući istorijskoj turneji koja joj je donela više od milijardu dolara, a usput i jedina muzička zvezda koja je to uspela samo zahvaljujući muzici.

Među 14 poznatih ličnosti koje su se našle na Forbsovoj listi, žena koja prati stope Tejlor Svift, jeste i Rijana.

Biti na Forbsovoj listi dovoljno svedoči o uspešnosti, a ovih 10 žena su najbogatije.

10. Abigejl Džonson, 29 milijardi dolara

Abigail Johnson Abigejl Džonson Foto: Rob Latour / Shutterstock Editorial / Profimedia

Abigejl Džonson ima 62 godine, a već decenijama pokazuje svoje umeće sa investicijama. Postala je šef giganata zajedničkih fondova "Fideliti" 2014. godine kada je preuzela dužnost oca. Firmu je osnovao njen deda, a sada Abigejl poseduje oko 29 odsto.

Njena neto vrednost je 29 milijardi dolara.

9. Đina Rajnhart, 30,8 milijardi dolara

Đina Rajnhart ima 70 godina i predvodi znažne poljoprivredne i rudarske kompanije. Posao je nasledila od oca Langa Hankoka, a njeno bogatstvo poraslo je za 14 odsto od marta prethodne godine.

8. Miriam Adelson, 32 milijardi dolara

Miriam Adelson Mirjam Adelson Foto: Patsy Lynch / Alamy / Alamy / Profimedia

Miriam Adelson ima 78 godina i sa porodicom drži više od polovine kazina u Las Vegasu. Ona je fizijatar po profesiji, a nakon smrti supruga 2021. godine, Miriam preuzima njegov deo porodičnog biznisa.

7. Rafaela Aponte-Diamant, 33,1 milijardi dolara

Rafaela ima 79 godina, a bogatstvo joj je donela firma za prekookeanke isporuke. Sa suprugom je pozajmila 200.000 dolara i iznajmili su prvi brod za firmu. Ubrzo je počeo da se stvara profit i firma je polako zauzimala poziciju najjače firme za brodske pošiljke. 

6. Savriti Džindal, 33,5 milijardi dolara

Sedamdesetčetvorogodišnja predsednica Džindal grupe i udovica osnivača, Oma Prakaša Džindal, najbogatija je žena u Indiji. "Jindal Group" kompanija je aktivna u oblasti čelika, električne energije, cementa i infrastrukture. Nakon tragične smrti Oma Džindala, kompanija je podeljena između njegova četiri sina, koji ih sada samostalno vode. Džindal je bila 12. najbogatija žena u 2023. godini.

5. Mekenzi Skot, 35,6 milijardi dolara

Mekenzi Skot Foto: Profimedia

Mekenzi Skot je 54-godišnja mlijarderka, koja je dobila četiri odsto kompanije "Amazon", nakon razvoda od Džefa Bezosa 2019. godine i obećala je da će ubrzo potom dati većinu svog bogatstva. U martu je dodelila 640 miliona dolara 361 organizaciji koja se prijavila na konkurs za finansiranje. Njena doživotna davanja popela su se na ukupno 17,3 milijarde dolara, sastavljena od kolekcije manjih donacija bez ikakvih obaveza koje često iznenađuju primaoce.

4. Džeklin Mars, 38,5 milijardi dolara

Džeklin Mars sa svojim bratom vodi jednu od najpoznatijih kompanija za slatkiše i hranu za ljubimce. Sa 84 godine nalazi se na visokoj poziciji najbogatijih žena na svetu, zahvaljujući dobrim poslovanjem firmom koju je osnovao njen deda 1911. godine.

3. Džulija Koh, 64,3 milijardi dolara

Udovica Dejvida Koha ove godine je pala sa druge na treću najbogatiju ženu. Ona i njeno troje dece nasledili su 42 odsto udela u kompaniji "Koch Industries", koja ima raspon od prerade nafte i medicinske tehnologije do proizvodnje peškira. Ona je i poverenik Metropoliten muzeja umetnosti.

Julia Koch Foto: Ben Gabbe / Getty images / Profimedia

2. Alis Valton, 72,3 milijardi dolara

Alice Walton Foto: Profimedia

Najbogatija žena u Americi je ove godine bogatija za 15,6 milijardi dolara, zbog skoka cene akcija jednog od najpoznatijih supermarketa u Americi, od 34 odsto u poslednjih 12 meseci. Naslednica je jedina ćerka osnivača firme "Volmart", Sema Voltona.

Za razliku od svoje braće, ova 74-godišnjakinja nikada nije sedela u odboru prodavca; umesto toga se fokusirala na umetnost. Poznata je po tome što je otvorila Muzej američke umetnosti "Kristalni mostovi" u svom rodnom gradu Bentonvilu u Arkanzasu, sa delima Endija Vorhola, Normana Rokvela i Marka Rotka.

1. Fransoaz Betankur Majers, 99,5 milijardi dolara

Francoise Bettencourt Meyer Foto: Profimedia/MEHDI FEDOUACH / AFP

Unuka osnivača poznatog brenda kozmetičkih proizvoda "L’Oreala" i naslednica porodičnog bogatstva je četvrtu godinu zaredom najbogatija žena na svetu. Većina njenog bogatstva vezana je za njenih skoro 35 odsto udela u kozmetičkom gigantu, koji ima 45 milijardi dolara prihoda i još po kojih sličnih brendova.

Fransoaz je bogatstvo nasledila od majke, a prvi put se pojavila na Forbsovoj listi milijardera 2018. u vrednosti od 42,2 milijarde dolara. Ona bi mogla postati prva žena koja prešla neto vrednost od 100 milijardi dolara.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Hristina Cvetinčanin Knežević o teoriji i praksi feminizma

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Budi jaka