• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ko je Fransoaz Betankur Majers? Nekoliko stvari koje su poznate o najbogatijoj ženi na svetu

Vreme čitanja: oko 4 min.

Upoznajte naslednicu najvećeg francuskog kozmetičkog giganta

  • 0
Francoise Bettencourt Meyers Foto: Profimedia

Pitajte bilo koga ko je najbogatiji čovek na svetu i svi će odmah pomisliti na imena poput Elon Maska ili Džef Bezosa, a potom ih upitajte ko je najbogatije žene na svetu i shvatićete koliko ljudi nisu upoznati sa njima, uprkos njihovom neverovatnom doprinosu u društvu i drugim dostignućima.

Forbs je pre par nedelja objavio svoju čuvenu listu najbogatijih milijardera širom sveta, kada je otkriveno i da je jedini osnivač najvećeg franuskog kozmetičkog lanca Fransoaz Betankur Majers, ujedno i najbogatija žena na svetu, drugu godinu za redom. Betenkort Majers i njena porodica poseduju oko 33% akcija ovog giganta, u čijem je odboru od 1997. godine i na čijem se čelu nalazi, kao predsednica porodične holding kompanije.

Majers se prvi put pojavila na Forbsovoj listi svetskih milijardera 2018. godine nakon što je njena majka Liliane Betenkort umrla u septembru 2017., a od koje je i preuzela titulu najbogatije žene na svetu. Nakon njene smrti, Majers je nasledila njeno bogatstvo i postala najbogatija žena na svetu.

Ipak, o njoj se i dalje veoma malo zna s obzirom da veoma vešto izbegava pažnju medija.

Već je pomenuto da poseduje 33 odsto udela u  jednom od najvećih i najprepoznatljivijih kozmetičkih brendova na svetu iza kog stoji osnivač Ežen Šueler, deda Majersove. Udeo kompanije i bogatstvo je nasledila od majke, a uprkos globalnoj pandemiji koja je izazvala haos u svetskoj ekonomiji, prihodi ovog kozmetičkog giganta su samo u 2021. godini dostigli 35,5 milijardi evra.

Bogata naslednica je i predsednik filantropske fondacije koju je osnovala zajedno sa svojim roditeljima, majkom Liliane i političarem Andreom Betankurm. Osnovana sa ciljem da doprinese boljem francuskom društvu još 1987. godine, fondacija Betencourt-Šueler promoviše inkluzivnost i pojačava uticaj Francuske na međunarodnoj sceni u nauci o životu i umetnosti. Od osnivanja, dodelili su nagrade za 620 laureata i podržali više od 1.000 projekata koje su vodili talentovani pojedinci, timovi, udruženja i organizacije. Pored toga, Majers i njena porodica (zajedno sa svojom komzetičkom kompanijom) donirali su 226 miliona dolara za pomoć u restauraciji kultnog Notr Dama u Parizu nakon požara 2019. godine.

Sa druge strane, uprkos tome što potiče iz porodice koja je uvek priređivala velike zabave i učestvovala u glamuroznim događajima, Majers uvek držala podalje od reflektora. Prema izveštaju Vaniti Fair-a, uživala je u sviranju klavira ili prepuštanju knjigama – hobijima koje je pokupila još od detinjstva. Poznato je da je rođena i odrasla kao katolkinja, pa je koristila svoju veru da istraži književni svet. Napisala je i objavila nekoliko biblijskih komentara koji su se bavili rečima i izrazima u Bibliji, kao i porodičnim stablima i plemenima koja su u to vreme bila prisutna. Napisala je i knjigu o grčkim bogovima i fokusirala se na njihovu genealogiju.

Iako je Mejers najbogatija žena na Forbsovoj listi milijardera, ona je takođe i 14. najbogatija osoba na svetu, a malo iza nje je Alis Volton, ćerka osnivača američkog maloprodajnog giganta.

Fransoaz Betenkort Majers sa majkom Foto: Profimedia

Sukob u porodici zbog majčinog ljubavnika

Iako je danas najbogatija žena na svetu i mirno upravlja svojim bogatstvom sa svoja dva sina, koji sa njom sede u odboru njihove kompanije, njen život je obeležio žestoki sukob sa majkom, koji je duboko uticao na celu njihovu porodicu.

Liliana i Fransoaz su se 6. decembra 2010. godine sastale na veoma posebnoj vrsti porodičnog okupljanja. Umesto šoljice čaja i kolačića, koji bi priličio susretu majke i ćerke, umesto toga, na sastanku je bio prisutan advokat Paskal Vilhelm, sa olovkom u ruci i dokumentu od 28 stranica položenim ispred njega. Liliane je tada imala 88 godina a njena jedina ćerka 57.

Zajedno su parafirale svaku stranicu ugovora i aneksa koji je sastavljen u tajnosti i koji je stavio pravnu tačku na rat koji ih je vidno podelio tri godine ranije. Potpisivanjem ovog ugovora, koji je video Le Monde, Liliane, tada jedina naslednica kozmetičkog giganta, se predala se i prihvatila „mandat buduće zaštite“, starateljstvo koje bi je sprečilo da se u budućnosti oslobodi svih svojih dobara i novca. U zamenu za ovo ograničenje dobila je potvrdu da Fransoa-Mari Banije, pametni i svetski fotograf u kojeg je njena majka bila zaljubljena i kome je do tog trenutka dala poklone u vrednosti od milijardu evra - može da zadrži sve što mu je Lilian poklonila u naletima svoje ludačke velikodušnosti.

Majka i ćerka su tada takođe pristale i da se povuku iz svih sudskih postupaka međusobno pokrenutih prethodnih godina, i na kraju, imenovali su Fransoazinog muž i Lilianinog nevoljenog zeta, Žan-Pjer Majersa za generalnog direktora porodične holding kompanije i porodične kancelarije zadužene za upravljanje milijardama koje je kozmetički gigant generisao.

Bio je to prenos ovlašćenja, kodifikovan od strane advokata, u klimi totalnog i međusobnog nepoverenja, do tada nezapamćen, na takvom nivou, u istoriji francuskog kapitalizma.

Video: Sokolarica je nestvarno lep vidikovac na Tari: Vrata raja otvaraju se na srpskoj planini

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona