• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Žene otkrivaju zašto biraju finansijsku sigurnost umesto ljubavi

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Nikada ne dozvolite muškarcu ili bilo kome da vam ograniči slobodu"

  • 0
Žena novac Foto: Shutterstock

One su otkrile zašto su izabrale finansijsku sigurnost umesto ljubavi.

Prema istraživanju Credit Karma iz 2023. godine, oko 32 procenta milenijalaca i generacije Z prekinulo je svoju vezu zbog finansijskih problema, pri čemu je više od polovine njih prijavilo konzistentne rasprave oko finansija sa svojim partnerima.

Istraživanja pokazuju da svaki četvrti Amerikanac vidi novac kao najveći izazov u ​​svojoj vezi, a mnogi navode da su finansije upravo najčešća tema koja se pominje tokom svađa.

Stručnjaci, stoga, savetuju onima koji žele da zadrže svoje odnose usred čestih svađa oko finansija da se odmaknu od svoje situacije i pronađu način da se premosti jaz između perspektiva oba partnera. Radeći kao tim, mnogo lakše i efikasnije se rešavaju se sukobi oko nečega tako važnog kao što su finansije.

Bogatstvo, novac, bogata žena, pare, keš, zarada Foto: Shutterstock

Zašto su izabrale finasije iznad ljubavi? 

U postu koji je podeljen u zajednici "AskWomen" na Redditu, jedna osoba je pitala žene koje su izabrale finansijsku sigurnost umesto ljubavi kako se to odrazilo na njihov lični životi - a odgovori su bili različiti.

Mnoge su, prvenstveno one u heteroseksualnim vezama, primetile su da su njihovi izbori ukorenjeni u davanju prioriteta njihovim željama i potrebama. Umesto da budu odgovorne za izbore sa kim god da su izlazile, mogle su, konačno, da se usredsrede na budućnost koju su zamislile za sebe.

- Fokusirala sam se na svoju karijeru nakon što sam napustila bivšeg nasilnika - napisala je jedna žena, kako prenosi "Independent": - Nakon nekoliko skokova u poslu, konačno sam postigao šest cifara i mogla sam da priuštim terapiju i hobije da bih sebe poboljšala. Upao sam u "FIRE" pokret (finansijska nezavisnost/rano penzionisanje) i konačno sam se osećala finansijski sigurna da mogu da živim normalnim životom i volim sebe. Zaljubila sam se u normalnog momka i udala se.

Veza, jaka veza, muškarac i žena Foto: Shutterstock

Ista žena je dodala da joj je nezavisna finansijska sigurnost omogućila da vodi svoj život pod svojim uslovima, a ne nečijim drugim.

- Čovek nije plan -, nastavila je: - Bilo šta drugo može da vas drži kao taoca. Sigurna sam da postoje izuzeci, ali budite oprezni sa finansijskim zloupotrebama. Nasilni odnosi mogu da dođu u mnogo oblika, uključujući, i nasilje kroz finansije, intimu, fizičke napade, emocionalne, duhovne, itd. Nikada ne dozvolite muškarcu ili bilo kome da ograniči vašu slobodu i da vas drži kao taoca. Uvek imajte rezervni plan i zaradite svoj novac!

Ako si dobra sebi, bolja si i za drugoga

Druge su primetile da je odlazak iz veze bila najbolja stvar za njih na duge staze, čak i ako je u datom trenutku bilo veoma srceparajuće. Naučivši kako da budu nezavisne i da obezbede sebe, otkrile su da su time povećale verovatnoću da privuku partnera koji je u skladu sa onim što one istinski žele.

- Ostavila sam dugoročnu vezu sa manje sa manje od 20 dolara u džepu nakon što sam platila selidbe, kiriju i depozit za svoje novo mesto - prokomentarisala je druga žena: - Moj život je počeo iznova. Jedno vreme sam bila sama i za to vreme sam uspela da otplatim sve svoje studentske kredite za nekoliko godina.

Rad od kuće  pare novac  finansije žena kuća posao digitron Foto: Shutterstock

Uspela je da uštedi nešto novca.

- Razmazila sam sebe i vremenom nabavila potpuno novu garderobu, uključujući i cipele. Imala sam novca da se bavim i hobijem. Naučila sam da budem sama. To mi je pomoglo da postanem puna, srećna osoba. Na kraju sam upoznala svog sadašnjeg partnera i on je samo doprineo mojoj sreći. Ali znam da ako naša veza nekada i ne uspe, ne samo da ću dobro proći, već ću i napredovati. Jednom sam to već uradila. Mogu to ponovo.

"Izaberite sebe, ostalo će usediti"

Većina žena osnažuje i druge žene da se fokusiraju na svoje obrazovanje i karijeru kako bi postigle svoju finansijsku i emocionalnu nezavisnost od muškaraca. Prateći staru izreku: "Izaberi sebe, a ostalo će uslediti", ove žene naglašavaju da je davanje prioriteta sveukupnom samousavršavanju ključ za pronalaženje života i ljubavi koju žele.

- Prošle godine sam bila u situaciji u kojoj je jedina opcija da nastavim vezu bila da prestanemo da se zabavljamo na daljinu i da se preselim u sred nedođije sa dečkom koji je imao finansijske probleme - priznala je jedna: - Imao je problema sa dugovima, plaćanjem kirije i uskakanjem u propale poslove. A ja sam zarađivala dobru platu, napredovala u karijeri i bila veoma fiskalno odgovorna. Na kraju sam odlučila da se ne selim i prekinula sam vezu. Nisam se videla tamo, a pošto je veza bila ozbiljna, to bi na kraju značilo da bih ja nosila veliku finansijsku težinu, što postaje sve teže sa brakom i decom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Da li supružnici treba podeliti imovinu nakon razvoda: Šta kažu Beograđani?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Budi jaka