• 4

Vreme čitanja: oko 1 min.

Odakle satelit među krompirima i malinama i kakve veze sa tim imaju Japanci i Tito

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Prilikama između Ivanjice i Arilja pre tačno 50 godina rodio se satelit

  • 4
Zaposleni u ZSS Ivanjica Foto: Matija Vukov

Sigurno ste čuli da u Ivanjici rađa najbolji krompir, a u Arilju najbolje maline? A da li ste znali da se u Prilikama između Ivanjice i Arilja pre tačno 50 godina rodio satelit?

Šta se to desilo pre pola veka na plodnoj zemlji Zapadne Srbije pa da se u jednom selu, koje je do tada bilo još jedno pitomo mesto slično okolnim, pojavio ne samo satelit, nego cela satelitska stanica?

Satelitska stanica koja će promeniti ne samo istoriju Prilika i okoline, nego i bitno uticati na razvoj telekomunikacija u celoj tadašnjoj Jugoslaviji, pri tome poslavši sliku sa ZOI u Sarajevu 1984. godine u ceo svet.

Za izgradnju prve satelitske stanice u Jugoslaviji Prilike su odabrane zato što su ispunjavale brojne preduslove, a nakon pripremnih radova početkom 70-ih godina prošlog i probnog rada krajem 1973. godine, stanica je svečano otvorena i puštena u rad pre tačno 50 godina, 07. juna 1974.

Izgradnja stanice, instalacija opreme i testno puštanje u rad protekli su uspešno najviše zahvaljujući inženjerima iz Japana, koji su bili partneri našim stručnjacima na ovom revolucionarnom projektu.

Naravno, svečano puštanje u rad je proteklo uz posetu najviše državne delegacije SFRJ na čelu sa Josipom Brozom Titom. Tada je stanica radila u sklopu Zajednice jugoslovenskih PTT , dok je već više od dve decenije deo Telekoma Srbija.

Različite okolnosti tokom njene pedesetogodišnje istorije uticale su i na Stanicu i na same Prilike, ali ova ljubav rođena pre 50 godina deluje jača nego ikada.

Satelitska stanica i danas radi i to sa velikim planovima za budućnost, i dok gledate epizodu omiljene serije ili finale Lige šampiona, znajte da je taj televizijski signal gotovo sigurno prošao kroz Prilike, baš tu između krompira i malina.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Budi jaka

Komentari

  • Nebojsa bg

    7. jun 2024. | 19:40

    Nedirajte satelitsku stanicu i prilike gde ste bili kad je satelitska stanica bila gadjana za vreme bombardovanja prilike su poznate po satelitskoj stanici i po izvoru mineralne vode

    Podelite komentar

  • Stoni tenis

    7. jun 2024. | 18:15

    Japanci su dok su gradili sat.stanicu dolazili u ivanjica gimnaziju gde su igrali stoni tenis sa profesirima i učenicima. Posebno ih je pobedjivao Prof.Milivoje Vujovic zvani Duspara.

    Podelite komentar

  • Površno

    7. jun 2024. | 18:09

    Površno je napisano o sateliskoj stanici u Ivanjici. Bila jedna od najboljih sat. stanica u svetu. Prekid rada se merio sekundama. Jedno vreme je bio upravnik nislija mnogo dobar covek koji je govorio o prenosu informacija od divnih signala do satelita. Titu je u Domu Rvi večeru priredio tadasnji predsednik opštine Ivanjica Dude Petrović. Koliko se sećam Tito je rekao da treba put za Sjenicu asfaltirati i urediti jer turista ne voli istim putem da se vraća.

    Podelite komentar