• 1

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ceo život se borila za pravdu, venčala se u zatvoru i tajno porodila: Filmski život Stele Asanž

Vreme čitanja: oko 4 min.

Priča vredna romana ili filmskog platna

  • 1
Stela Asanž Foto: WILLIAM WEST / AFP / Profimedia

Rođena je kao Sara Gonzalez Devant 1983. godine u Johanesburgu, u Južnoj Africi. Majka joj je pozorišna rediteljka poreklom iz Španije, otac Šveđanin kubanskog porekla je arhitekta, urbanista i umetnik. Već kroz njihov aktivizam osetila je rano moć borbe za prava. Oba roditelja bila su poznata po učešću u "Medu Art Ensemble-u", kolektivu umetnika protiv aparthejda u Bocvani.

Stela je mladost provela u Bocvani, Lesotu, Švedskoj i Španiji. Upoznala se sa raznim kulturama, aktuelnostima, a ubistvo porodičnog prijatelja Thami Mniele 1985. godine, tokom napada na Gaborone koji su izvele južnoafričke odbrambene snage, ostavio je veliki utisak na nju.

Kao da se tad rađa budući advokat i branilac ljudskih prava.

Diplomu iz prava i politike stekla je na Univerzitetu SOAS u Londonu, magistrirala iz oblasti izbegličkog prava na Oksfordu i iz međunarodnog javnog prava na Univerzitetu Complutense u Madridu, piše "Vikipedija".

Julian Assange, Džulijan Asanž, Foto: Tanjug/AP

Godina 2011. menja njen privatni i profesionalni život. Pravni tim Džulijana Asanža, u tom trenutku najkontroverznije ličnosti sveta,  kontaktira sa njom i angažuje je da pomogne u sprečavanju njegovog izručenja Švedskoj zbog optužbi za seksualno zlostavljanje. Mlada žena uspeva, izručenje je sprečeno, zakonske procedure su na kraju odbačene. Njen život se nastavlja, sa Asanžom u njemu.

Australijski novinar i aktivista, osnivač veb-sajta "Vikiliks", čovek koji je privukao međunarodnu pažnju kada je objavio niz tajnih podataka koje mu je dostavila obaveštajna analitičarka američke vojske Čelsi Mening, u tom trenutku je ime koje zna ceo svet. I zahvaljujući kome je javnost saznala za snimak američkog vazdušnog napada u Bagdadu, američke vojne dnevnike iz ratova u Avganistanu i Iraku, kao i američke diplomatske depeše. Asanž je osvojio više nagrada za izdavaštvo i novinarstvo, ali i zatočeništvo, nesigurnost i životnu neizvenost. Sa njim sve to odlučila je da podnosi i Stela.

Radi dodatne sigurnosti dok je radila sa Džulijanom Asanžom, menja ime u Stela Moris 2012. godine. Odabrala je uobičajeno prezime (iako sa neobičnim slovom) i Stela jer joj se dopalo. Danas je, kaže, svi zovu Stela osim njenih roditelja, piše "Theguardian.com".

Julian Assange Stella Moris Džulijen Asanž Stela Moris Foto-montaža: Profimedia/Alamy/PA Images, Profimedia/PA Images/Dominic Lipinski

Kao deo Asanžovog pravnog tima ona ostaje tokom njegovog zatočeništva, uključujući i period njegovog azila u ambasadi Ekvadora u Londonu (2012–2019) i njegovog zatvaranja u zatvor Belmarš (2019–2024).

Životna i pravna borba zbližava dvoje ljudi, koji 2015. godine ulaze u romansu.

Rekla je da je prvi put srela Asanža 2011. godine, ali da je njihova veza počela četiri godine kasnije, kada je on živeo u ambasadi. Oni su namerno izabrali da imaju decu da bi „srušili zidove oko njega“ i „zamislili život izvan zatvora“, kako prenosi "Nbcnews.com".

Od početka ju je, kaže fascinirao.

- Imao je veoma intenzivan pogled. Nije vodio male razgovore. Želeo je da zna odakle dolazim. Onog dana kada sam ga srela, razgovarali smo dva sata. Pričala sam mu o svom životu. Džulijan je drugačiji od bilo koga koga sam ikada srela.On je veoma direktan, privlačan, pametan, radoznao - rekla je za "Theguardian.com".

Pre nego što ga je upoznala, kaže, bila je ubeđena da je on žrtva složene zavere. 

Otkrila je da imaju mnogo toga zajedničkog. Oboje su bili "šampioni slobode informisanja i iskusili su nomadsko detinjstvo". Asanž je živeo u više od 30 australijskih gradova i pohađao 37 škola pre nego što se nastanio sa svojom majkom i polubratom u Melburnu. Stela je pre univerziteta u Velikoj Britaniji kušala  život u mnogim gradovima.

- To nije kombinacija koja se često sreće - kaže.

Stela je žena koja je sama sebi, u dogovoru sa Asanžom, kupila verenički prsten. Kao da je simbolično pokazala šta je sve spremna da nosi sama, van zidina u kojima je on, samo kada je tvrđava njihove ljubavi cela.

Asanž je sedam godina bio u političkom azilu u ambasadi Ekvadora u Londonu. On i Stela su u tajnosti dobili dvoje dece - 2017. i 2019. godine. Kumovali su im Trejsi Somerset, vojvotkinja od Boforta i reper M.I.A.

Venčali su se 23. marta 2022. godine u zatvoru Belmarš. Njihov brak blagolovio je zatvorski kapelan.

"Idemo da posetimo veliko mesto gde je tata. To nije tatin dom, ali to je velika kuća u kojoj je tata", govorila je Stela sinovima kada bi krenuli da posete oca, da bi izbegla reč "zatvor".

U dobru i zlu ovo dvoje ljudi počelo je da primenjuje i pre zaveta.

Ona je bila tu 10. oktobra 2022. godine i sa hiljadama drugih sklopila ruke u ljudski lanac oko parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva da zahtevaju slobodu Džulijana Asanža i obustavu bilo kakvih pokušaja ekstradicije. Ona je bila ta koja je strepela da se Asanžov život „možda bližiti kraju“ jer ostaje u zatočeništvu usred izbijanja korona virusa. Ona se 2023. sastala sa papom i razgovarala o situaciji svog muža. I dočekala da 24. juna 2024. objavi da će Džulijan Asanž biti oslobođen.

Pojavio se bleđi, drugačiji od onda, kada ga je javnost poslednji put videla. Ali njen. Stelin.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Radila je sa Donatelom Versače, a znamo je iz "pohoda" na muža: Ko je Milena Tunguz?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Budi jaka

Komentari

  • Anna

    29. jun 2024. | 08:51

    Predivan tekst koji vraća nadu u ljudskost pravdu i ljubav.Bili su hrabri i jaki oboje,zelim im svu sreću.Zasluženo je.

    Podelite komentar