• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Biljana Vuksanović, najbolji poslovni volonter: Zadatak mentora je da inspiriše razvoj društva

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Mentori ne pružaju samo savete i vođenje na osnovu ličnog poslovnog iskustva, već i podršku u razvoju samopouzdanja"

  • 0
Biljana Vuksanović Foto: Dragana Kertes

U dinamičnom svetu preduzetništva, inicijative koje podstiču mladalačku kreativnost i inovativnost postaju sve značajnije za razvoj budućih preduzetnika. Organizacija „Dostignuća mladih u Srbiji“ već devetnaest godina sprovodi obrazovne programe iz oblasti preduzetništva, a Telekom Srbija je i ove godine podržao inicijativu učešćem zaposlenih u programima „Finansijska pismenost“ i „Učeničke kompanije“ koji se već godinama uspešno realizuju. Svoj doprinos u svojstvu mentora dalo je devetnaest zaposlenih kompanije, među kojima je i Biljana Vuksanović, šef Trening centra u Direkciji za ljudske resurse. Biljani je i dodeljena prestižna nagrada za najboljeg poslovnog volontera u konkurenciji od čak 120 zaposlenih u različitim kompanijama koje su uključene u ovaj projekat!

Sa izuzetnim zadovoljstvom smo sa njom razgovarali o značaju edukacije na temu preduzetništva za srednjoškolce, ključnoj ulozi mentora i angažovanju kompanije Telekom Srbija u društveno odgovornim inicijativama.

,,Učeničke kompanije“ - praznik preduzetništva i entuzijazma

Program „Učeničke kompanije“ je inicijativa usmerena na podsticanje mladalačkog preduzetništva, ali i sticanje brojnih kompetencija neophodnih za uspešnu karijeru u 21. veku. Predstavlja odličan spoj formalnog i neformalnog obrazovanja uz podršku poslovnog sektora, sa ciljem da učenicima pruži iskustvo u timskom razvoju njihovih preduzetničkih poduhvata kroz sve faze – od ideje do osnivanja kompanije.

Iako je u pitanju najveći program preduzetničkog obrazovanja na svetu, Biljana priznaje da nije mnogo znala o ovoj inicijativi dok nije dobila priliku da i sama učestvuje u njoj.

- Upravo zbog toga osećam ličnu obavezu da budem promoter ovog projekta i generalno, teme o kojoj se nedovoljno govori. Iskustvo koje sam stekla učestvujući kao mentor me je duboko inspirisalo i imalo je jedinstveni uticaj na mene, neuporediv s bilo kojim drugim. Program ,,Učeničke kompanije“ je pravi praznik mladalačkog preduzetništva, inicijative, energije i entuzijazma koji bih od srca preporučila svakom profesionalcu u svojoj oblasti - otkriva nam sagovornica.

Biljana dodaje i da srednjoškolci imaju fantastičan preduzetnički potencijal, pre svega zbog svoje kreativnosti, sposobnosti brze adaptacije i učenja, otpornosti na rizik, kao i tehnološke, digitalne, ali i medijske pismenosti.

- Njihova mladost često donosi manje straha od neuspeha i veću spremnost da istraže nove ideje i inicijative, čime se podstiče razvoj preduzetničkog duha i veština u ranim godinama. S druge strane, mladim preduzetnicima nedostaju praktično iskustvo u vođenju poslova i upravljanju finansijama, kao i ključne veštine poput pregovaranja, timskog rada i strategijskog planiranja, koje su presudne za dugoročni uspeh u poslovanju. Takođe im nekada nedostaje pristup širem poslovnom umrežavanju i resursima poput kapitala ili specijalizovane podrške, što je neophodno za rast i razvoj njihovih biznisa - kaže.

Biljana objašnjava i da rano eksperimentisanje sa preduzetničkim konceptima omogućava mladima da bolje razumeju tržište, prepoznaju prilike i nauče kako da efikasno upravljaju resursima. Takve inicijative istovremeno služe kao podsticaj da svojim ambicijama pristupaju inovativno, samostalno i samouvereno, što ih priprema za izazove sa kojima se mogu susresti u budućem poslovnom okruženju navodi ona i dodaje da je zbog toga podrška poslovne zajednice od nemerljivog značaja.

Govoreći o ulozi mentora na projektu, naša sagovornica ističe da je ona značajna sa više aspekata.

- Mentori ne pružaju samo savete i vođenje na osnovu ličnog poslovnog iskustva, već i podršku u razvoju samopouzdanja, poslovnih veština i mreže kontakata. Njihova uloga takođe obuhvata motivaciju, inspiraciju i pružanje konstruktivne povratne informacije kako bi mladi preduzetnici uspešno savladali prepreke i izazove koje preduzetništvo sa sobom nosi - poručuje.

Biljana dodaje i da je mentorstvo prilika da svojim angažovanjem ostvarite dubok i pozitivan uticaj na živote drugih, da pomognete drugima da ispune svoj potencijal i ostvare svoje snove, a samim tim i da doprinesete da zajednica u celini napreduje i bude bolja. Ona naglašava da ne treba zaboraviti ni da je mentorstvo uvek obostrano korisno, jer i mentori uče i rastu zajedno sa svojim učenicima, što je posebno zadovoljavajuće iskustvo.

- Jedini savet koji imam - angažujte se! Ne propustite priliku, kad god i kako god se ukaže. Ono što date će vam se garantovano vratiti višestruko - ističe.

Telekom Srbija predvodi društvene promene

Biljana je ovom prilikom naglasila i ulogu kompanije Telekom Srbija u kreiranju društva budućnosti, ističući da njen poslodavac učestvuje u mnogim društveno odgovornim inicijativama kao pokretač, motivator i pravi primer kako osvešćen i odgovoran član zajednice treba da se ponaša.

- Svi zaposleni naše kompanije izuzetno su ponosni na način na koji Telekom Srbija investira u zajednicu i vrlo rado se i sami uključuju u volonterske akcije. Postoji i Klub volontera kroz koji kompanija pruža podršku svim zaposlenima koji žele da se na ovaj način dodatno angažuju.

Biljana poziva profesionalce da dele svoja znanja

Naša sagovornica, dobitnica nagrade za najboljeg poslovnog volontera, ističe da to priznanje ima duboko značenje za nju kako na ličnom, tako i na profesionalnom planu.

- Od srca pozivam sve poslovne ljude, profesionalce u svojim oblastima, da podele svoje znanje i iskustvo i pruže podršku onima kojima je to potrebno, jer zadovoljstvo i ponos koji osetite pomažući drugima zaista - nemaju cenu!

Biljanina inspirativna priča se ne završava na kraju našeg razgovora, jer ona planira i dalje da učestvuje u programima podrške mladima i zajednici i da podstiče promene koje nas vode ka održivoj i boljoj budućnosti. Složićete se – BRAVO za Biljanu!

(Ona.rs - Telekom Srbija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jovanka je već 11 godina vulkanizerka: “Ruke se operu, obraz nikad”

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Budi jaka