• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Bila sam nepokretna, u krevetu, a muškarac me je seksualno zlostavljao": Istupila javno i svet joj se divi

M. M.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Žizel Pelikot (71) silovana više od 200 puta, za šta je optužen njen muž koji je godinama drogirao i dovodio strance u njihovu kuću

  • 0
Gisele Pelicot Foto: Christophe SIMON / AFP / Profimedia

Ona je hrabra Francuskinja, koja se zauzela za sebe i odlučila da svedoči protiv uskoro bivšeg muža, optuženog da ju je skoro čitavu deceniju drogirao i dozvoljavao na desetinama muškaraca da je, tako omamljenu, siluju i više od 100 puta.

Stravična priča o maltretiranjima Žizel Peliko, za koja su, pored Dominika Pelikoa, optuženi još i 51 muškarac, sledila je svet, a njena želja da se odrekne prava na anonimnost u ovako delikatnom procesu, odjeknula je još jače.

- Odabrala sam da suđenje bude javno jer ne želim da ijedna druga žena bude podvrgnuta ovakvom zlostavljanju. To je razlog zbog kojeg nisam želela da suđenje bude iza zatvorenih vrata. Radim ovo u ime svih žena koje možda neće biti prepoznate kao žrtve - rekla je Žizel.

Gisele Pelicot Foto: Christophe SIMON / AFP / Profimedia

Ova 71- godišnja žena, iako je pretrpela torturu i višestruka silovanja u kojima su učestvovali po više muškaraca istovremeno, nema nikakvo sećanje na te užasne događanje. Trenutak kada joj je policija pokazala snimke iz telefona njenog supruga, koji je predhodno 2000.godine uhapšen dok je snimao devojke ispod sukanja u prodavnici, što je i dovelo do otkrivanja ovog užasnog zločina - nikada neće zaboraviti.

- Moj svet se raspao. Unutra sam ruševina, možda se to ne vidi sa mog lica, nego sa leđa... Ni u jednom trenutku nisam pomislila da sam ugrožena i u opasnosti. Sve što sam imala sa mužem se raspada. Troje dece, sedmoro unučadi, venčani smo. Čak su naši prijatelji za nas uvek govorili da smo savršeni par - svedočila je na sudu u Avinjonu o zlostavljanju koje je počelo 2011. godine: - To nisu scene seksa, to su scene silovanja, ima ih po dvojica, trojica na meni, a ja ležim u nesvesti. Nikada nisam u životu imala orgije. Žrtvovana sam na oltaru bluda.

Ona je, između ostalog opisala i trenutak kada je saopštila ćerki, Karoline Darian, sva ova saznanja.

- Kada sam joj rekla šta se dešava vrištala je kao divlja zver. Nikada to neću zaboraviti. Kada sam isto rekla sinovima, mislim da nisu baš razumeli, bili su povučeni i nisu mnogo reagovali. Mislim da su bili u stanju šoka, jer su mi odgovarali sa: "Ne govori takve gluposti", i stalno su me zvali da provere gde sam, jer su se brinuli da bih mogla da umrem - prisetila se ova krhka majka troje dece.

Da stvari budu još gore, policija je pronašla i fotografije na Dominikovom računaru u folderu pod nazivom "Oko moje ćerke, gola", u kojima je Karolin uslikana u tuđem donjem vešu i majčinoj odeći. Ona je već napisala knjigu "Prestala sam da te zovem tata", koja je korišćena na suđenju, ali je sada veoma zabrinuta da li je njen otac možda dzvoliko muškarcima da siluju i nju.

Ništa od ovoga ne bi bilo otkriveno da policajac Žeremi Bos Platijer, koji je prvi priveo Pelikota, nije procenio da je on „počinio najmanje 200 dela silovanja nad svojom ženom“ tako što je kontaktirao strance na jednom veb-sajtu i pozivao ih u njihovu kuću.

- Spasio mi je život i verovatno ne bih bila ovde bez njega - zahvalila se Žizel na suđenju i prisetila trenutka kada je njen muž priznao da je "snimao nešto loše": - 19. decembra [2020], moj muž je rekao da ima problem sa telefonom i šifrom. Nisam baš tad razumela. Bila sam u kući svoje ćerke. Kada sam se vratila u Mazan, naše selo, bio je drugačiji, izgledao je bled i zabrinut.

Dominique Pelicot, Gisele Pelicot Foto-kolaž: Profimedia Benoit PEYRUCQ/AFP / Christophe SIMON/AFP

Kako je svedočila, bili su u kuhinji kada je on seo i rasplakao se.

- I dalje nisam razumela. Rekao je da je uradio nešto glupo. Pitala sam ga šta. Rekao je da je uhvaćen u supermarketu u Karpentrasu kako snima ispod ženske suknje. Za 50 godina, nikada nije slikao druge žene. Rekao je da to više neću učiniti jer je naša veza bila zasnovana na poverenju u poslednjih 50 godina - ispričala je Žizel, koja je trenutno u procesu razvoda, dok je njen muž u u pritvoru optužen za niz neopisivih zločina zbog kojih bi mogao da ostane u zatvoru do 20 godina.

Prema izveštaju policije, pronađeno je na stotine fotografija i pornografskih video-snimaka na kojima se vidi "Žizel Peliko kako spava iu prisustvu drugih osoba koje učestvuju u činovima seksualne prirode". Klasifikovao je nadimak i telefonske brojeve napadača, zajedno sa oko 3.800 fotografija i video snimaka silovane Žizel Peliko u periodu od 2011. do 2020. godine.

Detektivi su naveli ukupno 92 silovanja koja su počinila 72 muškarca, od kojih je 51 identifikovan.

Pelikot je preselio svoju porodicu iz Pariza 1991. godine, da bi kasnije, prema navodima optužnice, osnovao seksualni lanac. Učesnici u ovom zločinu prvo bi razgovarali o tome šta bi radili na nesvesnim partnerima, a zatim su i snimali svoju izopačenost, pre nego što bi video snimke pohranili na USB disk. Od 83 uključena muškarca, policija je identifikovala i uhapsila 51 starosti između 26 i 73 godine.

Kako je otkriveno Pelikot je godinama sedatirao ženu tako što je sipao snažan anksiolitik u njenu večeru. Zatim je pozivao strance sa internet foruma u ​​spavaću sobu para, gde je njegova žena boravila bez svesti. Navodni silovatelji umešani u slučaj su državni službenici, radnici hitne pomoći, vojnici, zatvorski čuvari, medicinski tehničari, novinar, opštinski odbornik i vozači kamiona.

Suđenje se nastavlja, a očekuje se da će trajati do decembra.

(Ona.rs/Mirror)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jelica ima poruku za žene koje trpe nasilje: Suze žene koja je silovana sa 16 godina

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Budi jaka