• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Pokušaj da hodaš u mojim cipelama": Promocija zbornika književnih radova i borbe protiv nasilja

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Promociji su prisustvovali brojne poznate ličnosti

  • 0
Udruženje žrtava nasilja "Hajr" Foto: Kharim Amiral/ UZN Hajr/ Ustupljena fotografija

Sinoć je u Centru za kulturu "Vlada Divljan" održano humanitarno književno veče, ali i promocija drugog zbornika radova "Pokušaj da hodaš u mojim cipelama" u izdanju Udruženja žrtava nasilja "Hajr".

Ovim zbornikom UŽN "Hajr", kako ističu na kulturan način pisanom rečju se bore protiv svih vrsta i oblika nasilja. Smatraju, a i statistika ukazuje, da su "žene najčešće žrtve, dok porodica strada, a deca ispaštaju".

Hajrija Ramadani, predsednica Udruženja, apeluje da ne sme da se trpi i ako žrtva ne prepozna nasilnika teško da joj se može pomoći. Zamolila je prisutne da ne okreću glavu i obavezno prijave nasilje, a sve u cilju da se sačuvaju životi. Takođe, ističe da je važno da se osnaži porodica bez koje ne možemo graditi zdravo i stabilno društvo.

Udruženje žrtava nasilja Foto: Kharim Amiral/ UZN Hajr/ Ustupljena fotografija

Moderatorka programa Milica Ašćerić pozdravila je goste i autore, Vanja Bulić je vodio program i čitajući svoje priče iz privatnog života nasmejao prisutne, dok su Suzana Mančić i Slobodan Stefanović recitovali odabrane pesme iz Zbornika na zadovoljstvo prisutnih autora i uvaženih zvanica. Muzički dvojac gitara iz Dolova, Miroslav Prvulj i Filip Marković, začinili su poznatim numerana muzički blok.

Prisutnima se na samom početku obratila Stana Božović, državna sekretarka Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, potom Biljana Rakić, pomoćnica ministra u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju; Nina Mitić, pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ninoslav Jovanović, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ljubiša Đurović, direktor CK "Vlada Divljan" i Tatjana Rajniš ispred GIZ-a, podrška Nemačke socijalnom uključivanju u Srbiji i uspostavljanje međunarodne saradnje.

Zbornik radova okupio je 87 autora, afirmisanih i neafirmisanih pisaca. Brojne žrtve nasilja uzele su, takođe, učešće i dale svoj doprinos sa jasnom porukom da žrtva ne sme da se stidi, jer nije kriva.

- Ruka podrške uvek postoji, a nekada je dovoljna i ta jedna pružena ruka da nas spasi - istakla je gospođa Ramadani u obraćanju prisutnima.

Urednički tim Špejtim Sojeva Sole, glavni i odgovorni urednik, i Milica Ašćerić, urednica izdanja i recenzentkinja, su možda i najzaslužniji što je ova knjiga od danas u prodaji sa željom da okupi brojne ljubitelje pisane reči koji će kupovinom Zbornika podržati rad Udruženja i omogućiti još bolje zbrinjavanje žrtava. Velike zasluge pripadaju, takođe, Emini Hilić, pesnikinji i koordinatorki u kulturnom timu, i Ireni Đurić, članici u kulturnom timu UŽN "Hajr", koje su dale značajan doprinos u izradi Zbornika i orgnaizaciji događaja.

- Moram priznati da su mi autori priredili jedan neočekivani vrtlog emocija. Prošla sam, čitaoče dragi, sve emocionalne faze od smeha do suza, sete, tuge i bola, od besa do radosti, poricanja i prihvatanja istine, pa opet suza i smeha i tako sve ukrug. Zaljubila sam se u ovaj Zbornik i nije me sramota da se baš tako i izrazim, jer sam na jednom mestu indirektno upoznala toliko sjajnih ljudi, koje sam još bolje mogla da sagledam kroz njihovo literarno delo i koji su me ubedili da ne treba da brinemo dokle god ovim svetom koračaju neke predivne umetničko-pesničke duše bez bojazni od istine - napisala je Milica Ašćerić u recenziji.

Promociji su prisustvovali i političar Zoran Đorđević, glumica Eva Ras, maneken Đorđe Kortina, pevačica Ekstra Nena ...

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Prebijao je dete preda mnom, vukao me za kosu i ostavljao u modricama

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Budi jaka