• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dojenje nakon carskog reza i sve što treba znati na tu temu: Razgovor sa stručnim licem

Vreme čitanja: oko 3 min.

Izrazito je važno dobiti ispravne informacije od stručnih lica, kako bi se "razbile" predrasude i strahovi

  • 1
dojenje mama i beba Foto: Pexels

Porođaj sam po sebi ume da bude iskustvo koje plaši, a sve ono što dolazi nakon njega, izaziva dodatne brige majkama i onima koje to tek planiraju da postanu.

Pogrešna uverenja i predrasude umeju da donesu razne posledice, kako po majku, tako i po dete, stoga je veoma važno pravovremeno imati ispravne informacije.

Kada govorimo o dojenju nakon carskog reza, postoje razni mitovi o "preprekama", a na ovu temu razgovarale smo sa Danijelom Veljković, medicinskim radnikom i savetnicom za podršku dojenju, razvojnu i porodično orijentisanu negu u "Narodnom frontu".

"Rušenje" pogrešnih uverenja

- Pogrešno je uverenje da majke koje su rodile carskim rezom ne mogu da doje i nemaju mleko za svoju decu. Mleko, tj. kolostrum, spremno je u majčinim grudima već od 16. nedelje trudnoće. Ukoliko se carski rez obavlja u regionalnoj, spinalnoj anesteziji, što označava da je majka budna tokom procedure, a stanje nje i deteta je dobro, primenjuje se postupak ”koža na kožu” i prvi podoj još u operacionoj sali - govori Danijela.

Ukoliko se porođaj obavlja u opštoj anesteziji, sa podojem se započinje kada je majka budna, tj. od četiri do šest sati nakon carskog reza. Dete treba da bude pored majke 24 sata na dan, da doji na zahtev, a majkama je potrebna pomoć i podrška osoblja oko nege novorođenčeta.

Udoban položaj u krevetu, pravilna tehnika podoja, razgovor i podržavajuća atmosfera su ključni za uspeh dojenja kod carskog reza - ističe ona.

Dojenje, majka, beba Foto:Shutterstock

Stoga je važno znati da majke koje su se porodile putem carskog reza mogu jednako uspešno da doje kao i majke koje su se porodile prirodnim putem.

Značaj podrške

Podrška zdravstvenih radnika je važna za početak dojenja nakon carskog reza; pedijatrijske sestre su tu da vam pokažu tehniku i položaje u kojima možete komforno i udobno da dojite.

- Majka treba da zauzme udoban položaj u krevetu, ležeći na boku, sa jastukom ispod glave. Dete se postavlja uz njeno telo, stomak uz stomak, sa nosom u visini bradavice. Beba otvara usta i prihvata dojku, što se naziva "samostalno pripajanje". Ako majka nije sposobna da ustane iz kreveta, sestra je tu da presvuče bebu i prinese je do majke. Podoj treba započeti što ranije, čim se majka probudi - objašnjava Veljkovićeva.

Gore spomenuti postupak „koža na kožu“ se sprovodi svakog dana tokom boravka u porodilištu i preporučuje se do osam nedelja života. Golo dete treba postaviti potrbuške, u žablji položaj, sa glavom okrenutom u stranu, na gole grudi majke ili oca, u trajanju od jednog sata.

Ovo dovodi do emotivne povezanosti, smanjuje stres kod majke i deteta, stabilizuje vitalne funkcije, normalizuje vrednost šećera u krvi i utiče na kolonizaciju dobrih bakterija.

Dojenje, beba, plač, plakanje, bebe Foto: Shutterstock

Dodatne važne informacije

Određene majke će biti uplašene i pod stresom, "prikovane" za krevet ili ograničenog kretanja i bez energije da brinu o svojoj bebi. Ukoliko dobijaju analgetike, to može izazvati određeni disbalans u emotivnim reakcijama, stoga je podrška i prisutnost stručnog lica od ključne važnosti.

Posledice po bebu mogu se ogledati u potrebi za usisavanjem više sluzi, što može da im ošteti usta ili grlo, a takođe se može javiti pospanost kao reakcija na lekove koje majka dobija.

Ukoliko je iz nekog razloga majka odvojena od svoje bebe, dobiće savet kako da se "izmlazi" i nahrani novorođenče kolostrumom.

Količina kolostruma je u početku mala, ali sasvim dovoljna za bebine potrebe jer je u prva dva dana želudac veličine trešnje.

Kolostrum je superhrana, visokokalorično imuno mleko, bogato antitelima, a sadrži leukocite, dobre probiotske bakterije i predstavlja prvu vakcinu koja štiti vašu bebu.

Danijela naglašava kako je ključno izgraditi samopouzdanje majke, prihvatiti njena osećanja i podržati sposobnost da se brine o bebi.

- Ne dozvolite da vas bilo koja prepreka pokoleba. Potrebno je samo da odlučite da možete i hoćete, a priroda se postarala da vaše telo koje je iznelo trudnoću može i da obezbedi mleko za bebu. Upornost, podrška zdravstvenih radnika i porodice, kao i vera u sebe - u tome je ključ. Donesite odluku da dojite i budite uporne u savladavanju mogućih prepreka - preporučuje savetnica.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Dojenje

Komentari

  • Carski rez

    17. maj 2023. | 14:31

    Imala sam carski uz tolalku. Posle 2dana sam pocela da je dojim. Imala sam mleka u izobilju. Sve je po mom misljenju do telea i eventualno do genetike. Mada i stres cini svoje. Moj savet svim majkama opustite se i nek drugi brinu o svemu drugom a vi provodite vreme sa vebom bas vas biga za sve ostalo. Uzivajte u tim trenucima, brzo nam rastu malci 😇

    Podelite komentar