Zaboravite nož i rende: Evo kako se kupus salata seče za 2 minuta i ispadne savršena
Postoje recepti koji nam godinama stoje pred očima, ali ih nekako nikada ne vidimo. Kupus salata je jedan od onih klasika domaće kuhinje koji nas prati uz gotovo svaki ručak - od sarme i pečenja, do variva i ribe. Ipak, koliko god da je volimo, svi znamo da seckanje kupusa ume da bude i naporno i neuredno, i da se često završi time da su parčići prekrupni, premekani ili jednostavno nejednaki.
Zato domaćice ovih dana masovno dele jedan neočekivano jednostavan trik - trik koji kupus pretvara u savršeno tanke, jednake listiće, bez velikih noževa i bez ribeža, a ceo posao traje jedva nekoliko minuta.
Rešenje? Ljuštilica za povrće. Da, ona ista mala alatka iz fioke koja nam uglavnom služi za šargarepu i krompir.
Zašto je ljuštilica najbolji alat za savršeno tanku kupus salatu
Tradicionalno se kupus seče nožem ili se renda, ali oba metoda imaju svoje mane.
Nož često pravi prekrupne ili nejednake trake, dok rende kupus pretvara u kašu čim se pređe granica „taman dovoljno“.
Ljuštilica za povrće pravi savršen balans - tekstura ostaje tanka, elastična i mekana, ali ne previše sitna. Baš takva kakva je potrebna da kupus upije začine, omekša ravnomerno i zadrži svežinu.
Kako se kupus seče pomoću ljuštilice - najjednostavniji mogući postupak
Tehnika je toliko laka da se mnogi pitaju kako je ranije nisu otkrili.
Evo kako se radi:
Glavicu kupusa presečete na polovine, zatim i na četvrtine.
Jednu četvrtinu položite na dasku, tako da „srce“ kupusa bude okrenuto ka vama.
Uzmite ljuštilicu za povrće i povlačite gore-dole po unutrašnjoj strani kupusa.
Tanki, jednaki listići počeće da se odvajaju, bez truda, bez klizanja i bez naprezanja.
Ovo je idealan način za sve koji žele brzo, uredno i precizno seckanje.
Prednosti ovako pripremljenog kupusa
Kupus isečen ljuštilicom:
- bude tanko i ravnomerno isečen,
- savršeno prihvata so, sirće, ulje i začine,
- brže omekša,
- ostaje hrskav taman koliko treba,
- izgleda daleko lepše u činiji, kao da je pripremljen u restoranu.
Ako želite da salata uvek ispadne besprekorna - ovo je trik koji menja igru.
Dodatni trikovi domaćica za najbolju kupus salatu
Da bi kupus dobio pun ukus i savršenu teksturu, isprobajte i sledeće savete:
1. Ne preskačite kombinaciju soli i malo šećera
Mala količina šećera ne pravi salatu slatkom - već „zaokruži“ ukus i pojačava aromu kupusa.
To je stari domaćinski trik koji uvek radi.
2. Uvek dodajte malo vode
Oko 100 ml vode pomoći će da kupus dodatno omekša, a začini će se ravnomernije rasporediti.
3. Ostavite salatu da odmori 10-15 minuta
Ovo je ključ!
Kupus upije so, sirće i ulje, dobije lepšu teksturu, a sastojci se sjedine.
4. Dodajte kim ili biber po želji
Kim je tradicionalni začin za kupus i mnogi tek uz njega dožive „onaj pravi“ ukus domaće kupus salate.
5. Ako želite još hrskaviju verziju - dodajte malo limunovog soka
Pruža svežinu i sprečava da kupus previše omekša.
Zašto je ovaj trik postao viralan među domaćicama
Ljuštilica je predmet koji svi imamo, ali retko ko zamišlja da njome može iseći čitav kupus.
Kada jednom probate, teško se vraćate starim metodama:
- brže je,
- manje nereda,
- manje napora,
- savršena tekstura svaki put.
Kupus salata koja je pravilno isečena deluje potpuno drugačije - laganija je, lepše upija začine i ima onaj pravi domaći ukus koji tražimo.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Trik zlata vredan: Kako do savršene kupus salate bez seckanja
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Domaćica
Još kad bi na slici bio kupus a ne kelj....
Podelite komentar