• 4

Vreme čitanja: oko 6 min.

Nevenina beba je isključivo sisala i razvila alergiju: Mama je našla rešenje, od dojenja nije odustala

Vreme čitanja: oko 6 min.

Odlučnu mamu ništa nije sprečilo da doji svoju bebu jer je smatrala da je to najvažnije za detetov intelektualni, emocionalni i mentalni razvoj

  • 4
Nevena Kačarević Foto: Privatna arhiva

Nevena Kačarević je mlada mama koja se našla u veoma specifičnoj situaciji sa svojom bebom. Pored velike želje da doji svoje dete od prvog trenutka kako je mala Mikaina došla na svet, ispostavilo se da je beba alergična - na mamino mleko.

Ali to ovu odlučnu mamu nikako nije sprečilo da doji svoju bebu, što radi i dan danas. Kako prelazak na formulu nije bila opcija za Nevenu, rešila je da u potpunosti promeni svoju ishranu i omogući svom detetu ono što smatra najvažnije - da je za bebino emocionalno i mentalno zdravlje najbitnije da se hrani majčinim mlekom.

O načinu na koji su izborila sa problemom i kako je svoju odluku da ne odustaje od dojenja sprovela do kraja, Nevena otkriva za Ona.rs.

- Trudnoća i porođaj su protekla u najboljem mogućem redu. S tim što sam bukvalno na samom porođaju odmah tražila od doktora, da mi pre svih onih pregleda odmah daju bebu da je stavim na grudi da sisa. Insistirala sam na tome jer je za bebu najbitniji taj prvi "prvi" kontakt sa mamom i ona je sisala već u prvih pola sata nakon rođenja. I sve je prošlo stvarno sjajno - opisuje Nevena.

I ona je, kao i mnoge mame, kasnije imala problema sa dojenjem, jer nije umela niti uspevala da uhvatim ceo taj ritam, pa je čak koristila i mobilnu aplikaciju koja ju je podsećala kad je vreme za šta. Ali, kao što ističe više puta, dojenje za nju je bilo veoma bitno i nije postojala nikakva opcija prelaska na bilo kakvu formulu.

Nevena Kačarević Foto: Privatna arhiva

- Imala sam i ragade (rane na bradavicama) i to je bilo veoma bolno. Ceo jedan period je bio težak i psihički i emotivno, i apsolutno razumem mame koje odustanu. Ali velika motivacija mi je bila to što znam koliko je za detetov emocionalan i mentalni razvoj bitna povezanost sa mamom, koja se stiče samim dojenjem. To je nešto što ne može da zameni apsolutno ništa. Uz to dojenje je bitno i za fizičko zdravlje bebe, jer od formula deca često imaju problema sa želucem, crevima, povraćaju imaju i dijareju dok se ne pogodi formula koja odgovara. Nekoj deci jednostavno nijedna ne odgovara, dok je mamino mleko idealna hrana - bila je rešena Nevena.

Međutim, negde oko prvog meseca kod bebe su se pojavili znakovi tragova krvi u stolici. Doktorka i Nevena inicijalno su to povezale sa koronom koju je mala Mikaina u tom trenutku imala, ali to stanje nikako nije prolazilo. Čak joj se činilo da je sve gore.

- Doktorka je nastavila da prati, a ja sam počela, po savetima lekara i drugih mama, polako da izbacujem određene namirnice iz ishrane. Međutim, bebi je bilo sve gore. Krv je bila sve primetnija i zastupljenija u stolici, da smo na kraju otišli kod dr Vojislava Perišića, dečijeg gastroentereloga i jednog od naših najvećih stručnjaka, koji nam je otkrio da dete ima veoma retku alergiju na majčino mleko. Našla sam se pred izborom da nastavim da dojim, ali da budem na veoma rigoroznoj dijeti i izbacim iz ishrane čak sedam grupa namirnica. Ili da dete pređe na formulu koja je bila na bazi amino-kiselina - priseća se Nevena.

Nevena Kačarević Foto: Privatna arhiva

Odlučna mama je istog trenutka donela odluku da formula nije opcija i da će radije da budem na najrigoroznijoj dijeti nego da joj beba bude hranjena veštačkom hranom. Istog momenta je izbacila iz ishrane sedam grupa namirnica, između ostalog sve sa glutenom i mlečnim proizvodima, te jaja, ribu, orašaste plodove, sve sa crvenim pigmentom, a naknadno i citruse.

Kada je u pitanju alergija na majčino mleko, Nevena objašnjava da beba nije alergična na samo mleko već na proteine iz koje dospevaju u mleko. Kako su bebina creva bila osetljiva na te proteine, ubrzo se stvorila ranica na završetku debelog creva, neka vrsta kolitisa izazvana alergijom. I svaki put proteini iz mleka bi grebali tu ranicu i izazivali krvarenje.

- Doktor nam je objasnio da, pošto se bavio ispistivanjima tog problema kod dece kao što je imala i Mikaina, u većini slučajeva to prođe do godinu dana, ali da postoji određeni rizik da može da ostane i do treće i pete godine, a na neke namirnice i do kraja života. Potencijalno beba bi morala da ide na kolonoskopiju i različite alergo-testove, ali da je iz njegovog ogromnog iskustva, a i nije želeo da maltertira dete, najjednostavnije rešenje da ja budem na dijeti - objašnjava Nevena.

Nevena Kačarević Foto: Privatna arhiva

I kako kaže, problem su rešili dijetom i apsolutno ništa drugo nije rađeno, osim što je preporučeno da dete do treće godine uzima najobičnije probiotske kapi zbog imuniteta creva.

- Meni je od samog starta bilo najbitnije da moje dete oseti sigurnost i vezu sa mamom. Smatram da je to za njen dalji razvoj i život veoma bitno i da će se sigurno u nekom trenutku pokazati kao najbolja moguća odluka. Veća sada se primećuje da je sigurna u sebe, emocionanlno stabilna i već vidimo pozitivne efekte dojenja - ističe Nevena i kaže da ne bi izgurala sve da nije bilo dr Ljiljana Stanković, koja je  ekspert za dojenje i neko ko joj je bio najveća podrška da ne posustane: - Uvek se dešavaju usponi i padovi, ali sam se borila i nisam odustala.

Upitana kako se promena njene ishrane odrazila na bebu, a kako na mamino zdravlje, Nevena kaže da je ona pre svega izgubila dosta kliograma, ali da je beba napredovala, a što se najbolje vidi na dve slike Mikaine u istoj odećici u razmaku od mesec dana.

- Smršala sam nekih deset kilograma tokom prilagođavanja organizma na novin način ishrane, ali ne osećam da mi se na bilo koji negativan način to odrazilo. A što se tiče bebe, ona je fantastično napredovala, nije više imala apsolutno nikakav problem od kada sam izbacila iz svoje ishrane svu tu hranu. Mali problem smo imali kada je počelo uvođenje drugih namirnica u ishranu, ali je 14 meseci i to završeno bez ikakvih problema. Ona i dalje sisa, i po preporuci naše doktorke i mojoj ličnoj želji, sisaće do svoje pune druge godine - ne odustaje Nevena jer dojenje smatra izuzetno važnim za emocionalni razvoj i emocionalnu inteligenciju deteta.

Nevena Kačarević Foto: Privatna arhiva

Mladu mamu, koja danas ima 33. godine, a prvo dete je rodila sa 31. veoma brine nedostatak pravih informacija sa kojima dojilje raspolažu. Smatra da postoji mnogo zabluda i pogrešnog pristupa dojiljama, kao što je ubeđivanje mama da nemaju dovoljno mleka, ili da nemaju dobre bradavice za dojenje, što ih navodi da odustanu.

- Mnogo često mame koriste formule u kombinaciji sa dojenjem jer im je neko rekao da nemaju dovoljno mleka, a nažalost nemaju informaciju da na taj način zapravo sebi smanjuju produkciju mleka. Naš organizam proizvodi upravo onoliko mleka koliko je bebi potrebno, a ukoliko ih dohranjujemo sa formulom tako se zaliha mleka u grudima sve više smanjuje dok ga potpuno ne izgubimo. Volela bih ličnim primerom da skrenem mamama pažnju, da proizvodimo tačno onoliko mleka koliko bebi treba, jer bi u suprotnom od viška došlo do problema kao što je mastitis - naglašava Nevena.

Ona ukazuje da bradavice pritom uopšte nisu presudne za dojenje i već da dete treba celu aureolu da stavi u usta, a da se u suprotnom trpi mnogo boli, što ostavlja emocionalne posledice na mamu.

- Sve što mame rade pogrešno je zapravo zato što nemamo dobru edukaciju. Recimo, prigovara im se da ne jedu dovoljno ovoga ili onoga. Ja nisam jela ništa, pirinčane galete, zelene jabuke i malo mesa - a moje mleko je bilo fantastično i beba je odlično napredovala. Čak i više od beba koje su dojile mame koje su sve mogle da jedu. Jednostavno je mit da ono što mi jedemo utiče na kvalitet mleka. Zato žene jedu i više nego što im je potrebno i onda imaju druge probleme. Samo polako, pratite upustva svojih lekara i sestara i budite istrajni i posle nekog vremena biće bolje - poručuje Nevena.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Dojenje

Komentari

  • Nena

    13. maj 2023. | 16:43

    Pa malo je mnogo dojiti dete do 2 god.

    Podelite komentar

  • Katarina

    13. maj 2023. | 17:47

    Mi smo imali slicno iskustvo, isto nakon par nedelja dete dobija krv u stolici, kao i ekcem po licu. Nakon nekoliko gastroenterologa, izbacujem namirnicu po namirnicu iz ishrane. Nakon izbacivanja svih mlecnih proizvoda situacija se popravila ali ne skroz. Nazalost niko od dr nije znao o cemu se radi, pominjali su laktozu. Suprug i ja smo citali americke sajtove gde se navodi da je protein u pitanju, ali isti taj koji je u mleku se nalazi i u soji i u govedini. U nasem slucaju pored mleka bila je problem i soja. Tek kada sam iz ishrane izbacila sve sto sadrzi soju, a to je ogroman broj namirnica, dete se vratilo u normalu.

    Podelite komentar

  • Danijela

    13. maj 2023. | 16:36

    Takav problem sam imala i ja prvim detetom, kćerkom, 2006-te godine. Ali nisam odustala, dojenje sam nastavila do Miinih godinu i po dana. Morala sam da izbacim sve mlečne proizvode i nakon navršenih godinu dana problem je nestao i Mia je mogla da konzumira mlečne proizvode. Nažalost, mleko ne pije ni dan danas, jer joj se ne sviđa, ali zato pavlaku, sladoled, čokolade, čokoladno mleko obožava. Pozitivno za mene je što sam se ja skroz odvikla od mlečnih proizvoda i ne jedem slatko 😀

    Podelite komentar