• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Kada izostane majčino mleko, tu je donorsko: UNICEF poklonio pasterizator humanog mleka institutu u Novom Sadu

Vreme čitanja: oko 5 min.

Aparat obezbeđen promptnom podrškom porodične kompanije Petite Geneve Petrović

  • 0

Majčino mleko je idealna ishrana za svako novorođenče. Ono pokriva sve bebine potrebe za hranom i vodom kako bi optimalno rasla i razvijala se, posebno u prvih šest meseci, ali i kasnije u detinjstvu. Budući da majčino mleko sadrži korisna antitela koja grade bebin imuni sistem, majke dojenjem štitite svoju bebu od bolesti.

U izvesnim uslovima, kada majčino mleko izostane iz različitih razloga, među kojima je i fizička razdvojenost majke i bebe, što je često kod prevremeno rođenih beba, donorsko mleko je drugi najbolji izbor za svako dete.

Zahvaljujući organizaciji UNICEF i donaciji kompanije Petite Geneve Petrović, Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine bogatiji je za pasterizator donorskog humanog mleka. U ime UNICEF-a u Srbiji, pasterizator je prof. dr Jeleni Antić, direktorki Instituta, i prof. dr Slobodanu Spasojeviću, načelniku Službe za neonatologiju, uručila Jelena Kovačević.

Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine iz Novog Sada pokriva teritoriju Vojvodine i bavi se zbrinjavanjem svih pacijenata od novorođenačkog uzrasta do 18. godine.

- UNICEF je naš stalan i pouzdan partner i pasterizator za tretiranje humanog majčinog mleka je veoma vredan poklon. Humano, odnosno majčino mleko najbolje je za tretman novorođenčadi, čak i u njihovom najranijem uzrastu - izjavila je prof. dr Jelena Antić, direktorka Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine.

Ona je podsetila da je u Institutu još pre deset godina uspostavljena Banka mleka i da je tu, do sada, pasterizovano više od 2,7 miliona litara humanog mleka namenjenog lečenju pacijenata. Kako Institut godišnje zbrine oko 650 svih novorođenčadi, uključujući prevremeno rođenu i ročnu novorođenčad i oko 350 životno ugroženih, prevremeno rođenih ili bolesnih beba, u nekom trenutku, svako od njih tokom svog boravka na Institutu prima mleko iz Banke humanog mleka.

- UNICEF je reagovao veoma promptno i u najkraćem roku su ekstremnim zalaganjem uspeli da obezbede ovaj ključni aparat u Banci mleka, jer bez pasterizatora donorsko humano mleko ne bi moglo biti primenjeno kod naših pacijenata - izjavio je načelnik Službe za neonatologiju prof. dr Slobodan Spasojević.

Kako podseća dr Spasojević, za sada u Srbiji postoje samo dva ovakva aparata - jedan u Institutu za neonatologiju u Beogradu i drugi u Novom Sadu. Doktor se nada da će ih biti još, jer za njima postoji realna potreba. Banka mleka je ključna za optimalnu ishranu, kao i napredovanje novorođenčadi, a najnovija istraživanja govore da je i ishrana deo lečenja životno ugrožene novorođenčadi.

- Mleko majke je više od hrane i bebama obezbeđuje najbolju osnovu od prvih dana. Zahvalni smo kompaniji Petit Geneve Petrović koja nas je podržala i zahvaljujući posvećenosti ovakvih partnera iz privatnog sektora mi možemo da gradimo otpornije društvo - izjavila je Jelena Kovačević iz UNICEF-a Srbija.

Kada nema majčinog mleka, najbolja moguća zamena jeste donorsko humano mleko. Obezbeđeni pasterizator humanog mleka namenjen je deci koja su rođena pre vremena, ali i deci koja se nalaze na lečenju u Institutu koja ne mogu da dobiju majčino mleko, jer njihove mame nisu pored njih.

O vrednosti ovog aparata najbolje svedoče mame čije se bebe nalaze u inkubatorima i zahvaljujući donorskom humanom mleku svaki dan napreduju.

- Moja Anđelija je rođena u 24. nedelji sa svega 660 grama. Danas je 168. dan da je na Odeljenju neonatalne poluintezivne nege i sve ide nabolje. Već ima 2.600 grama. O značaju humanog mleka sam čula još u porodilištu u Betaniji, kada sam potpisala pristanak na to zbog toga što sam bila odvojena u prvom vremenu od svoje bebe. O značaju i dobrobiti majčinog mleka sam dosta čitala i na internetu, baš zbog toga što sprečava razne infekcije i doprinos tome da bebe budu zdravije. Zahvaljujući intenzivnoj nezi i poluintenzivnoj nezi Neonatologije, ona je živa i zdrava - rekla je za Ona.rs mama Marina.

Mama Vedrana je rodila trojke u 32. nedelji.

- Dečak je bio najteži, on je rođen sa 1.730 grama, devojčica sa 1.040 grama, a najmanja beba, devojčica, koja se nalazi na intenzivnoj nezi rođena je sa svega 730 grama. Smatram da je jako bitno što dobijaju donorsko mleko za njihov razvoj, što neće imati infekcije. Moje bebe napreduju, trenutno devojčica ima 790 grama, dečak 1.790, a najstarija devojčica, odnosno srednja beba 1.510 - ponosno ističe Vedrana.

Vrednost donacije iznosi 4.850.000 dinara i ona je obezbeđena kao deo hitnog apela koji je Institut uputio UNICEF-u kada je zamolio za podršku.

- I u vremenima poput ovih, osećamo potrebu da podržimo najosetljivije članove našeg društva - prevremeno rođene bebe. Pružili smo podršku UNICEF-u u nesebičnoj borbi i njihovoj posvećenosti za bolju budućnost najmlađih, svesni važnosti uloge privatnog sektora u kreiranju zajednice u kojoj svako dete ima šansu da ostvari svoje potencijale i snove. Kao porodična kompanija koja odgovorno posluje u svom okruženju, trudimo se da prepoznamo različite potrebe našeg društva i duboko verujemo da zajednička akcija i udruživanje različitih partnera mogu kreirati održive promene - izjavio je Petar Petrović u ime porodične kompanije Petite Geneve Petrović.

U Srbiji se svake godine rodi oko 62.000 dece, od kojih je nešto više od 4.000 prevremeno rođenih beba, a svakoga dana novih sedam beba zahteva neki vid urgentne podrške. UNICEF od 2017. godine, uz podršku Ministarstva zdravlja, radi na modernizaciji i opremanju Neonatalnih jedinica za intenzivno zbrinjavanje u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Beogradu.

- Ogromna je zahvalnost kompaniji, vlasniku i svima koji su nas u ovome podržali. Ujedno je ogromna zahvalnost i divljenje prema ovom neumornom timu lekara koji rade sa bebicama i sa decom, jer oni su zapravo heroji promena i oni zajedno sa svom tehnikom i tehnologijom ovim bebicama daju najbolju moguću osnovu za dobar život - zaključila je Jelena Kovačević ispred UNICEF-a.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Telegraf i Unicef udružili snage u promociji važnosti dojenja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Dojenje