• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Milena se dva puta porodila u šestom mesecu: "Uspostavljanje laktacije je jedan od najvažnijih zadataka"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ona je čekala mesec dana da uzme sina u naručje i mesec i po da zagrli ćerku

  • 1
Milena Soklovacki, mama dva prevremeno rodjena deteta Foto: Privatna arhiva

Držanje bebe na grudima odmah nakon porođaja prirodnim putem ima višestruke benefite kako za bebu tako i za majku. Svaka majka mašta o trenutku upozavanja sa svojom bebom, koju je nosila pod srcem devet meseci.

Međutim, postoji jedan određeni broj žena, koji se porodi prevremeno i kojima je prvi zagrljaj sa bebom odložen za nekoliko nedelja, pa i nekoliko meseci.

Milena Šoklovački je majka dve prevremeno rođene bebe, a za naš portal je ispričala svoju priču.

Kako kaže, dva puta se prevremeno porodila u razmaku od tri godine i to oba puta u šestom mesecu trudnoće.

- Najtraumatičniji momenat nakon porođaja mi je bio onaj koji se odnosio na fizičko razdvajanja od beba u trenucima kada su bili prebacivani u drugu, usko specijalizovanu instituciju za brigu o prevremeno rođenim bebama. Ja sam tada kao porodilja ostajala u porodilištu kako bih se oporavila od porođaja. Osetljiva, ranjiva, u neizvesnosti i u čežnji za svojom bebom, a okružena trudnicama i porođenim ženama koje se maze sa svojim tek rođenim bebama - započinje priču Milena za Ona.

Prema njenim rečima, ovo je bilo neadekvatno okruženje za porodilju koja prolazi kroz kompleksne emotivne turbulencije u danima kada strahuje za život svoje prevremeno rođene bebe.

- Najbolje bi bilo kada bi se dosadašnja praksa promenila i kada bi se omogućilo da majke prevremeno rođene dece od prvog trenutka borave sa svojom decom kako bi se jačala veza između majki i beba i kako bi se razvijao zdrav odnos bez obzira na otežane okolnosti zbog boravka u inkubatoru. To bi imalo značaj i za psihičku stabilnost majke - ističe ona.

Milena je čekala mesec dana da uzme sina u naručje i mesec i po da zagrli ćerku i privije je na grudi.

- U tim momentima me je obuzimao čitav spektar emocija koje su se smenjivale. Od suza-radosnica do zabrinutosti. Dominirala je sreća zbog dugo čekanog maženja, a sa druge strane se javljao strah jer beba dolazi pravo iz inkubatora i ima ili braunilu u glavici ili cevčicu ispod nosića ili je prate aparati koji kontrolišu saturaciju i srčane otkucaje. To je takođe princip držanja bebe "koža na kožu" ali daleko kasnije nego u slučaju kada se beba rodi u terminu - priča majka dvoje dece.

Milena naglašava i to koliko je laktacija važna i sa čim se suočavaju majke prevremeno rođene dece.

- Uspostavljanje laktacije je jedan od najvažnijih zadataka svake majke, ali se neke majke prevremeno rođene dece pod naletom loših vesti i nemogućnosti da u većoj meri borave sa bebom suoče sa gubitkom mleka, što deluje frustrirajuće. Važno je da roditelji prevremeno rođene dece imaju priliku da od prvog trenutka budu u kontaktu sa svojim bebama, kako majka tako i otac, da im se omogući da učestvuju u nezi beba jer se time jačaju porodične veze i uspostavlja se stabilnost. Stvara se lanac podrške koji je u tim prvim mesecima preko potreban svakom članu porodice - zaključila je Milena Šoklovački.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Milena je mama prevremeno rođenih bliznakinja: Od prvog dana hrani ih svojim mlekom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Dojenje

Komentari

  • M@r@

    26. jun 2023. | 18:45

    Mama lavica! Ako neko može da dovede do promene prakse u slučaju prevremeno rođenih beba onda je to Milena! Planinu da pomeri, svet da okrene naglavačke, sa najvećim izazovima da se uhvati u koštac,...ona je pobednik!

    Podelite komentar