• 1

Vreme čitanja: oko 6 min.

14 mitova o dojenju i istine koje bi svaka mama trebalo da zna

Vreme čitanja: oko 6 min.

Dojenje obezbeđuje ne samo najbolju ishranu za bebe, već je važno i za njihov mozak u razvoju

  • 1
mama doji bebu Foto: Shutterstock

Kad donesu bebu na svet, mnoge mame se suočavaju sa nizom neodumica u vezi sa dojenjem. U potrazi za pravim savetima mame često nailaze na informacije koje ne odgovaraju istini.

U saradnji sa dr Michele Griswold, konsultantom za laktaciju, registrovanom medicinskom sestrom, istraživačem i pobornikom dojenja, UNICEF je objavio tekst u kom je raskrinkano 14 najčešćih mitova koji prate dojenje. Dr Griswold predstavlja Međunarodnu asocijaciju konsultanata za laktaciju pri Globalnoj zajednici za dojenje SZO/UNICEF-a, koja poziva vlade i društvo u celini da majkama obezbede potrebnu podršku za dojenje.

1. mit: Dojenje je lako.

Bebe se rađaju sa refleksom da traže majčinu dojku. Međutim, mnogim majkama je potrebna praktična podrška u postavljanju bebe u položaj za dojenje i da se beba pravilno pripoji uz dojku.

Dojenje zahteva vreme i praksu, kako od majki tako i od beba. Pošto dojenje iziskuje vreme, majkama je potreban prostor i podrška u dojenju.

2. mit: Normalno je da dojenje boli – bolne bradavice su neizbežne

Mnoge majke osećaju nelagodnost tokom prvih nekoliko dana nakon porođaja, kada uče da doje. Ali, bolne bradavice je moguće izbeći uz odgovarajuću podršku pri postavljanju bebe u položaj za dojenje i da se beba pravilno pripoji uz dojku.

Ako se majka suočava sa izazovima dojenja kao što su bolne bradavice, podrška konsultanta za laktaciju, patronažne sestre ilidrugog iskusnog stručnjaka može joj pomoći da prevaziđe taj problem.

3. mit: Pre dojenja treba da operete bradavice

Pranje bradavica pre dojenja nije neophodno. Kada se bebe rode, one već dobro poznaju mirise i zvukove svoje majke. Bradavice proizvode supstancu koju beba oseća i čije 'dobre bakterije' pomažu pri izgradnji bebinog imunog sistema za zdrav život.

4. mit: Trebalo bi odvojiti novorođenče i majku da bi majka mogla da se odmori

Lekari, medicinske sestre i babice često podstiču kontakt 'koža-na-kožu' – takođe poznat kao metoda mama kengur – odmah nakon rođenja. Stupanje u direktan kontakt sa vašom bebom, tako da je njena koža na vašoj, veoma je važna praksa koja joj pomaže da pronađe i pripoji se uz dojku., ukoliko kontakt ostvarite u roku od jednog sata posle porođaja, i ponovite više puta nakon toga to može da pomogne da se uspostavi dojenje Ako majka sama to ne može da uradi, onda partner ili drugi član porodice može da pomogne.

5. mit: Tokom dojenja treba jesti samo običnu hranu

Kao i svi ostali, majke koje doje treba da imaju uravnoteženu ishranu. Generalno, nema potrebe da se menjaju navike u ishrani. Bebe su izložene prehrambenim sklonostima svojih majki od trenutka kada su u materici.

Ako majka primeti da njena beba ima reakcije na određenu hranu koju ona jede, najbolje je da se obrati specijalisti.

6. mit: Vežbanje će uticati na ukus vašeg mleka

Vežbanje je zdravo i za dojilje. Nema dokaza da utiče na ukus vašeg mleka.

7. mit: Nećete moći da dojite ako to ne učinite odmah

Lakše je pokrenuti dojenje ako počnete tokom prvog sata nakon rođenja jer su refleksi bebe tada veoma jaki. Spremne su da nauče da se hrane na dojci. Ako ne uspostavite kontakt sa bebom odmah nakon rođenja, uradite to što je pre moguće u skladu sa vašom situacijom.

Ako vam je potrebna pomoć pri postavljanju bebe na dojku, zatražite podršku od kvalifikovanog konsultanta za laktaciju, patronažne sestre ili drugog iskusnog stručnjaka. Čest kontakt koža-na-kožu i stavljanje bebe na dojku pomoći će da se uspostavi dojenje.

dojenje majka beba Foto: Shutterstock

8. mit: Ako želite da dojite ne možete nikada da koristite mlečnu formulu

Majke mogu da odluče da, dok redovno doje, u nekim prilikama koriste mlečnu formulu. Važno je tražiti nepristrasne informacije o mlečnoj formuli i drugim proizvodima koji predstavljaju zamenu za majčino mleko. Da biste održali proizvodnju majčinog mleka, nastavite da nudite dojku svojoj bebi što je češće moguće.

Za majke može biti korisno da se konsultuju sa specijalistom za laktaciju, patronažnom sestrom ili drugim iskusnim stručnjakom kako bi im pomogli sa planom koji im najbolje odgovara za nastavak dojenja.

9. mit: Mnoge majke ne mogu da proizvedu dovoljno mleka

Skoro sve majke proizvode pravu količinu mleka za svoju bebu. Proizvodnja majčinog mleka zavisi od toga koliko dobro beba prianja uz dojku, od učestalosti dojenja i koliko dobro beba uklanja mleko pri svakom podoju.

Dojenje nije posao "za jednu ženu" i majkama je potrebna podrška. Podrška, u vidu kontinuiranog davanja smernica za dojenje od strane zdravstvenih radnika, pomoći od članova porodice kod kuće i očuvanja zdravlja uz dobru ishranu i napajanje.

10. mit: Ne bi trebalo da dojite ako ste bolesni

U zavisnosti od vrste bolesti, majke obično mogu da nastave da doje kada su bolesne. Morate da se pobrinete da dobijete ispravnu terapiju i da se odmarate, dobro jedete i pijete. U mnogim slučajevima, antitela koje vaše telo stvara da bi izlečilo bolest ili oboljenje preneće se na vašu bebu, čime se gradi njena otpornost.

11. mit: Ne možete uzimati nikakve lekove ako dojite

Važno je da obavestite svog lekara da dojite i da pročitate uputstva za sve lekove koje kupite u slobodnoj prodaji. Možda će biti neophodno da uzimate lekove u određeno vreme ili u određenoj dozi, ili da uzimate neku zamenu. Takođe treba da kažete bebinom lekaru koje sve lekove uzimate.

12. mit: Bebe koje su dojene su posesivne

Sve bebe su različite. Neke su posesivne, a neke nisu, bez obzira kako su se hranile. Dojenje obezbeđuje ne samo najbolju ishranu za bebe, već je važno i za njihov mozak u razvoju. Dojene bebe se često drže u rukama i zbog toga se pokazalo da dojenje poboljšava njihovu vezu sa majkom.

13. mit: Teško je odvići bebu ako je dojite duže od godinu dana

Nema dokaza da je teže prekinuti dojenje nakon godinu dana, ali postoje dokazi da je dojenje do dve godine korisno i za majke i za decu. Sve majke i bebe su različite i treba zajedno da odrede koliko dugo žele da doje.

14. mit: Ako se vratite na posao, moraćete da odviknete bebu od dojenja

Mnoge majke nastavljaju da doje nakon što se vrate na posao. Prvo proverite politike u svojoj zemlji i na svom radnom mestu. Ako imate pravo na vreme i mesto za dojenje tokom radnog vremena, možda ćete moći da odete kući i dojite, zamolite člana porodice ili prijatelja da vam donese bebu ili da izmlazate mleko i odnesete ga kući.

Ako nemate mogućnost da dojite tokom radnog vremena, nađite vremena tokom dana za izmlazanje mleka, a zatim kada ste kod kuće nahranite bebu direktno. Ako odlučite da svojoj bebi za neke obroke date zamenu za majčino mleko, i dalje je dobro da nastavite sa dojenjem kad god ste sa bebom.

Od 1. do 7. avgusta 2023. u 170 zemalja održava se kampanja povodom Svetske nedelje dojenja pod sloganom "Omogućimo dojenje - napravimo razliku za zaposlene". Ciljevi kampanje su informisati ljude na koji način zaposleni roditelji gledaju na dojenje i roditeljstvo, učvrstiti optimalnio plaćeno odsustvo i podršku na radnom mestu, angažovati pojedince i organizacije radi unapređenja saradnje i podrške dojenju na radnom mestu i podsticati akcije vezane za poboljšanje uslova za rad i relevantnu podršku dojenju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Poklon UNICEF-a Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Dojenje

Komentari

  • Jelena

    3. avgust 2023. | 00:25

    Dojenje je nesto najlepse na svetu...Imam tri sina,Prva dva sina sam dojila mozda samo nekih 3meseca i zbog stresa i nervoze sam izgubila mleko,a treceg sina sam dojila 20meseci i nema nista lepseg od toga...Ne uskracujte bebama i vama taj prelepi osecaj povezanosti!

    Podelite komentar