Quantcast
  • 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako ukinuti noćne podoje: Stručnjak objašnjava zašto su tako važni i do kada bi trebalo da traju

, Ona.rs

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tema koja može zbuniti nove roditelje

  • 0
Dojenje noću, noćni podoji, nočno dojenje, dojenje

Foto: Shutterstock

I mališani, kao i mi, imaju potrebu da u toku noći imaju svoje "zalogajčiće", zato su noćni podoji sasvim uobičajeni. Ipak, u neko doba beba treba da se postepeno odvikava od takvog rasporeda podoja, kreirajući jedan uobičajeni raspored sna i dnevnih aktivnosti.

Milena Kostić je vršnjačka savetnica za dojenje i mama petoro dece, koja se putem našeg portala obratila svim mama koje imaju nedoumice oko prekida noćnih podoja.

Šta su noćni podoji i zašto su važni?

- Kad pričamo o noćnim podojima, potrebno je najpre naglasiti da su noćni podoji oni od kako se beba uveče uspava, do oko četiri sata ujutru. Svi posle toga su takozvani ranojutarnji podoji, izuzetno bitni za funkciju hormona prolaktina i kao takve ne bismo smeli da ih menjamo. To su i obično podoji koji se poslednji izbace jednog dana kad se dojenje privede kraju - objašnjava Milena.

Kako ona naglašava, sami noćni podoji su od velikog značaja za razvoj bebe. Naime, utvrđeno je da postoje dnevne varijacije u količinama masnoća u mleku i da su one više tokom noći.

- Masnoće su izuzetno važne za razvoj bebe, a ponajpre za razvoj mozga. Tako da novopečenim roditeljima treba približiti koliko su oni bitni, a preskočiti neosnovane mitove o tome da su isti bespotrebni, što se da čuti. Masnoće će biti i najveći razlog napredovanja bebe u kilaži i visini i prerano ukidanje može da dovede do toga da se konstatuje da beba naprasno ne napreduje dovoljno i da se sugeriše da joj mleko nije dovoljno. Majčino mleko najmanje punih osam meseci pokriva 100 odsto bebinih potreba, te najmanje toliko se noćni podoji ne diraju - nastavila je naša sagovornica.

Posle tog perioda, Milena navodi da, ukoliko roditelji misle da će ukidanje noćnih podoja doneti neki komoditet (često se misli da će tako beba duže spavati noću - još jedan mit koji je čest), mogu pokušati da isključe noćne podoje. Naglašava "pokušati", jer kako dojenje nije jednako hranjenje već omogućuje bebi mnogo više i nenutritivno, tako će beba pokazivati otpor ka tome u periodima intenzivnog rasta (skokovi u razvoju), rasta zubića, prehlade, polaska u vrtić, zbog alergija i tako dalje.

Melisa Ostrot

dojenje, veliko dete

Kako ukinuti noćne podoje?

Ono što zna da brine roditelje kad je ova tema u pitanju jeste da neće uspevati da uspavaju ili smire dete na drugi način sem dojenjem, kako govori Milena.

- Ohrabrila bih ih uz uveravanje da znaju i umeju i to, jedino možda nisu bili pre toga u prilici da moraju da probaju drugačije. Uz dovoljno maženja, nunanja, zagrljaja, lepih novih rutina, može se naći rešenje koje će rezonovati baš tim roditeljima i tom detetu. Odluka o ovome treba da bude doneta iz naših razloga, a ne jer je neko sugerisao da tako treba. Samim tim pristupićemo ovome mirnije i manje anksiozno - kaže Milena.

Naša sahovornica savetuje roditeljima da probaju da u tom periodu nema većih promena za bebu, kao što su putovanja, prehlade, preseljenje i slično, ali kao i da povećate vreme tokom dana zajedno (češći podoji preko dana, nosanje u nosiljkama, zajednička maženja...).

- I svakako, ako ne ide iz prve, polako. Pauzirajte nekoliko dana, pa pokušajte opet. Dojenje je maraton, nije sprint, pa tako i ovaj njegov segmen - objašnjava Milena.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Šta bi dojilja trebalo da jede

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Dojenje