Quantcast
  • 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kada prestaje stvaranje mleka? Savetnica za dojenje objašnjava sve o ovom procesu

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Mleko se proizvodi dok god beba sisa"

  • 0
dojenje

Foto: Pexels

Kada je reč o dojenja i njegovom prekidanju, mame moraju da znaju da mleko prestaje da se proizvodi onda kada dete prestane da sisa.

Kako ističe Milena Popević, savetnica za dojenje u Udruženju "Roditelj", čak i ako dete sisa samo jednom u toku dana, količina mleka će se smanjiti, ali ono neće prestati da se proizvodi.

- Zato, ako ste nekada čule da je nekoj mami mleko nestalo kad je beba imala četiri, pet ili šest meseci, nemojte se plašiti da će se i vama to desiti, već proverite da li beba pravilno sisa - ističe Popević i objašnjava da, ako beba na dojci nema pravilan hvat, mamino telo ne dobija pravu stimulaciju i posle nekoliko meseci mleko počinje da se smanjuje.

- Tada beba počinje da se ljuti na dojci, sve brže odustaje od sisanja, stimulacija dojke je sve kraća dok se na kraju potpuno ne odustane od dojenja - objašnjava naša sagovornica.

Dojenje noću, noćni podoji, nočno dojenje, dojenje

Foto: Shutterstock

Kada je hvat na dojci pravilan, kada beba sisa na zahtev i kada je mama zdrava, kako ističe savetnica - mleko se proizvodi dok god beba sisa.

- Još jedna situacija može da dovede do toga da mama posumnja da joj je mleko stalo "preko noći" - otkriva Popević i dodaje: - Tome najčešće prethodi neki veći stres. Beba počne da negoduje na dojci, nekada čak i potpuno odbija da sisa i mama zaključi da nema dovoljno mleka. Ono što se, u stvari, dešava je da mleko ne može lako da teče iz dojki zbog hormona koji se luče kad smo pod stresom i beba se zbog toga buni.

Mame tada često urade test i pokušaju da izmlazanjem utvrde koliko mleka imaju, ali ako kontakt sa bebom nije pomogao mani da se opusti i da mleko krene, izmlazanje može samo da ide još teže.

- U ovim situacijama je važno da mama proba da se opusti. Maženje i kontakt koža na kožu sa bebom mogu veoma da pomognu. Ponekad pomaže i da se mama na kratko skloni od bebe, da uradi nešto što joj prija i što voli i da na taj način podstakne hormone koji će pomoći mleku da teče - savetuje Popević.

Ona, međutim, ističe da čak i kada smo pod stresom, mleko se proizvodi, ali stres dovodi do toga da mleko ne može da teče, pa se posumnja da je stalo.

- Ono što mame takođe treba da znaju je da, čak i kad prestanu da doje, mleko još neko vreme ostaje u dojkama, čak i mesecima nakon prestanka. Najvažnije tada ne dirati dojke i ne izmlazati to mleko. Međutim, upravo ova činjenica nam omogućava i relaktaciju (ponovno uspostavljanje veće proizvodnje) čak i nakon što beba neko vreme nije sisala - prenosi savetnica.

Relakracijom, ipak, ne uspevamo uvek da povratimo svu količinu mleka, ali pošto se zna koliko je majčino mleko značajno za bebin rast i razvoj, svaka kap koju tada dobije je i dalje veoma važna.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Irena Marković rešava top tri nedoumice današnjih roditelja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Dojenje