• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je dojenje moguće kada se ugrade silikoni: Stručnjaci otkrivaju razloge opuštenih grudi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo treba da znate kada je u pitanju izgled vaših grudi pre, uoči ili nakon dojenja

  • 1
mama doji bebu Foto: Shutterstock

Mnogim novim mamama kroz glavu prolazi pitanje šta će se dogoditi sa grudima nakon i u toku dojenja. Vlada zamisao da se, zbog dojenja, grudi opuštaju, zbog čega su česti estetski zahvati na snazi kao rešenje tih strahova. Dešava se da žene odbijaju dojenje upravo zbog priča da će se grudi opustiti i da neće izgledati lepo, ukoliko budu dojile svoje dete.

Zato, za sve mame koje se iz nekog razloga stide da postave ovakvo pitanje i inforimišu se o ovoj temi, tražili smo odgovore stručnjaka.

Da li dojenje opušta grudi?

- Ono što majke često primećuju pri završetku dojenja, jeste nesimetričnost između desne i leve dojke, što jeste čest motiv za estetsku operaciju. Ono što mnogo žena ne zna jeste da to - kakve će dojke biti i koje veličine, ne zavisi od dojenja. To zapravo zavisi od trudnoće, tačnije od hormona u trudnoći. Isključivo zavisi od tih hormona. Zato, dojile ili ne, svodi se na isto.

Sam položaj dojki i da li će biti opuštene ili ne, zavisi i od vezivnog tkiva koje se nalazi iza dojki. Mi na kraju uvek nekako okrivimo dojenje. Na to utiču i spoljni faktori poput genetike, godina, da li je žena pušač ili pak sama slabost vezivnog tkiva - objašnjava naša sagovornica Milena Kostić, vršnjačka savetnica za dojenje i mama petoro dece.

dojenje Foto: Pexels

Da li žena može da doji sa ugrađenim silikonima?

Sve je pristupačnija ova estetska korekcija. Da li silikoni u grudima mogu bilo kako uticati na dojenje i da li je, pre svega, dojenje tad moguće, pitali smo plastičnog hirurga, dr Vladimira Stojiljkovića. 

- Žlezda se prilikom ovakvih zahvata ne dira. Ta, kako je mi nazivamo kapsula ili omotač, jeste vid odbrane organizma od stranog tela i ta kapsula praktično sprečava kontakt samog silikona sa okolnim tkivima. Tako da, dojenje apsolutno ostaje kao moguća opcija. Silikoni ni u kom slučaju ne utiču na to.

Moja česta klijentela jesu žene, čije su se grudi izmenile nakon trudnoće. Ljudi često mešaju neke priče vezane za silikonske implante. Žlezda se, recimo, dira jedino u slučajevima kada su prevelike grudi, pa žene žele da smanje svoje prirodne grudi.

Eventualno, ako su neke veće asimetrije u pitanju, tada se isto radi sa žlezdom, podizanje grudi koje su opuštene, mogu da se urade bez bilo kakvog "čačkanja" žlezde.

Klasično povećanje ne zahteva nikakvo diranje žlezde, zato nema razloga da utiče na dojenje - navodi dr Vladimir.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Kako prekinuti dojenje?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Dojenje

Komentari

  • Laza

    22. septembar 2023. | 17:19

    Pitajte Anu Korac

    Podelite komentar